Unde sunt? > Acasa > Autori > Charlotte Bronte

Biografie Charlotte Bronte


Charlotte Bronte Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Charlotte Bronte
Data nasterii: 21 aprilie 1816
Locul nasterii: Thornton, Yorkshire
Biografie: Charlotte Brontë a fost o romanciera si poeta engleza, sora mai mare a celorlalte doua scriitoare: Emily Brontë si Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obisnuia să foloseasca pseudonimul de Currer Bell, este cunoscuta pentru cartea ei Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleza.

Ea a fost posesoarea unui caracter remarcabil si complex, in care si-au gasit locul calitati precum onestitatea, tenacitatea, integritatea, determinarea si libertatea gandirii, entuziasmul, pasiunea, dar si nesiguranta emotionala, timiditatea, sensibilitatea, fragilitatea fizica si obsesia ascunsa legata de lipsa ei de frumusete.

Debuteaza in 1846, sub pseudonimul Currer Bell, cu un volum in care reuneste poeziile proprii si pe cele ale surorilor sale Emily si Anne. Succesul il cunoaste in 1847, o data cu publicarea romanului Jane Eyre. Urmeaza romanele Shirley (1849), Vilette (1853) si Profesorul, publicat postum, in 1857. S-a stins din viata la 31 martie 1855, de tuberculoza, fiind inmormantata la Haworth.

Carti publicate de Charlotte Bronte

Villette Villette

Rating:

Jane Eyre Jane Eyre

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!