Unde sunt? > Acasa > Autori > William Golding

Biografie William Golding


William Golding Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: William Golding
Sex: Masculin
Data nasterii: 19 septembrie 1911
Locul nasterii: Cornwall
Biografie: Sir William Gerald Golding (19 septembrie 1911 – 19 iunie 1993) a fost un romancier britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1983. În romanele sale, prezintă criza conștiinței omului modern confruntat cu problemele relității contemporane.

S-a născut pe 19 septembrie , 1911 la St Columb Minor, un sat apropiat de Newquay, Cornwall. A început să scrie la vârsta de 7 ani. Tatăl său era un profesor local cu convingeri politice radicale și o încredere oarbă în puterea științei. Familia sa s-a mutat la Marlborough unde William a urmat Marlborough Grammar School. A mers mai apoi la Oxford University (Colegiul Brasenose , Oxford) în 1930, unde a studiat știintele naturii și limba engleză. Prima sa carte, o culegere de poeme, a apărut în 1934 cu un an înainte ca Golding să primească diploma de BA. A luat parte în Marina britanică la debarcarea din Normandia în D-day și la operațiunea de scufundare a celui mai mare crucișător german, nava Otto von Bismarck în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

S-a căsătorit cu Ann Brookfield, o chimistă, în 1939. După ce a fost pe rând actor, marinar, muzician, a devenit profesor de engleză și filozofie la o școală Bishop Wordsworth's School din Salisbury.

În 1961 William Golding s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani. Experiența războiului avea să-l marcheze profund, interzicându-i să mai vadă în om o ființă inocentă: pentru el, până și copiii poartă în suflete germenele răului. Aceasta este tema primului său roman, Împăratul muștelor ( The Lord of the Flies, 1954), care a cunoscut un enorm succes imediat după apariție. Urmează alte 11 romane și două volume de eseuri, tratând, toate, aceeași temă. În 1983, în discursul de recepție a premiului Nobel, Golding se arata uimit de obstinația cu care oamenii caută semnele deznădejdii, pe care el însuși le-a lăsat în opera sa. "Eu nu mă simt deloc deznădăjduit", spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprimă cel mai bine luciditatea cu care a privit întotdeauna lumea în care ne este dat să trăim.

Carti publicate de William Golding

Mostenitorii Mostenitorii

Rating:

Dublu limbaj Dublu limbaj

Rating:Poll

Votati cartea lunii!