Unde sunt? > Acasa > Autori > Mircea Ivanescu

Biografie Mircea Ivanescu


Mircea Ivanescu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Mircea Ivanescu
Data nasterii: 26 martie 1931
Locul nasterii: Bucuresti
Biografie: Mircea Ivanescu (d. 21 iulie 2011, Sibiu) a fost un scriitor, poet, eseist si traducator roman contemporan. Majoritatea autorilor postmoderni romani (generatia 80) vad in Mircea Ivanescu un real precursor. Este traducatorul unor opere literare din proza universala moderna (Joyce, Kafka, Musil, Fitzgerald, Rilke, Faulkner etc.) si a unor studii de teorie literara.

A absolvit in 1954 Facultatea de Filologie (sectia franceza) a Universitatii din Bucuresti. A fost, pe rand, redactor la Agerpres, la revista „Lumea”, la Editura pentru Literatura Universala si la revista „Transilvania” din Sibiu.

De la volumul de debut din 1968 si pana la versurile recente, incluse in selectia „din periodice si inedite” a antologiei de autor Poesii vechi si noua (1999), de-a lungul a peste trei decenii, poezia lui Mircea Ivanescu a ramas egala cu ea insasi, atat in ritmul producerii, cat si in calitatea ei estetica. Titlurile volumelor sale de poezii sunt banale, putin spectaculoase. A scris poeme despre personajul Mopete, numele acestuia contine o anagrama a cuvintelor poet si poem.

Este considerat a fi unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani si un pionier al postmodernismului in Europa Centrala si de Est. Este recunoscut ca unul dintre cei mai prolifici traducatori romani. A tradus romane ca Ulysse al lui James Joyce, aceasta fiind considerata o capodopera a traducerilor in limba romana, la care se adauga traduceri din William Faulkner, Robert Musil, Jostein Gaarder sau F. Scott Fitzgerald. A tradus si o serie de povestiri, jurnale si corespondenta ale lui Franz Kafka.

A contribuit intr-un mod esential la recuperarea narativitatii in poezia autohtona din a doua jumatate a anilor ’60 si din anii ’70. A tradus masiv din poezia americana (Ezra Pound, William Carlos Williams, Wallace Stevens, T. S. Eliot, Sylvia Plath etc.), cu care de altfel poeziile sale sunt inrudite.

Fani

 

 



Poll

Votati cartea lunii!