Biografie Henriette Yvonne Stahl


Henriette Yvonne Stahl Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Henriette Yvonne Stahl
Data nasterii: 1 septembrie 1900
Locul nasterii: Saint Avald, Lorena, Franta
Biografie: Henriette Yvonne Stahl - (d. 25 mai 1984), scriitoare si traducatoare romana. Este sora sociologului H. H. Stahl.

Scriitoarea s-a nascut in Lorena intr-o familie franceza. Medicii francezi o decretasera la nastere "non viable", mama ei trecand prin mari probleme financiare si depasind o depresie profunda. In 1901 familia ei se stabileste in Romania, si scriitoarea primeste cetatenia romana. Tatal sau, Henri Stahl a fost autorul unei celebre metode de stenografie si stenograf sef al Parlamentului, prietenul de o viata al istoricului Nicolae Iorga. Face liceul in particular, incepe scoala la varsta de 9 ani din cauza sanatatii ei subrede. In anul 1918 este trimisa de parinti ca sa locuiasca la tara in familia ordonantei care-i salvase viata tatalui ei pe front, Iordache Dumitru. Sotia acestuia este prototipul eroinei romanului Voica. Debuteaza in literatura cu poeme in proza publicate in revista Flacara, in 1931. Urmeaza Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti intre anii 1922 - 1925, unde studiaza actoria la clasa actorului Ion Livescu. In 1931 il cunoaste pe poetul Ion Vinea alaturi de care va ramane 14 ani. Din 1945 il cunoaste pe romancierul Petru Dumitriu cu ocazia premierii acestuia pentru cea mai buna nuvela a anului. Acesta se muta la ea acasa din 1946 (initial langa Cismigiu, ulterior pe Pake Protopopescu nr. 89 , unde se afla si acum o placheta in memoriam a scriitoarei). Legatura dintre ei va dura aproximativ 10 ani, in pofida diferentei mari de varsta (24 de ani). In 1954 are loc un episod interesant: casatoria celor doi, urmata aproape imediat de divort. Explicatia probabila este dorinta de a-i asigura scriitoarei un venit decent si statutul de relativa protectie in fata abuzurilor ca fosta sotie de nomenclaturist.

Unele dintre romanele ei, tiparite intre cele doua razboaie mondiale, vor fi primite elogios de Garabet Ibraileanu si Mihail Sadoveanu, mai ales ca debutul cu romanul Voica se va produce in paginile "Vietii Romanesti" (1924). Participa cu acest roman la concursul de debut in proza al ziarului Dimineata si desi nu il castiga, va intra in atentia catorva mari critici sau scriitori din epoca. Romanul, care va fi retiparit dupa 1944, si apoi, in a treia editie, abia in 1972, contine o imagine neidealizata a existentei rurale, prezentand faptele in stil naturalist, dar si justficandu-le. Romanul Voica obtine premiul Societatii scriitorilor romani in acelasi an. A scris si literatura in limba franceza iar o parte dintre romanele ei au fost publicate in Franta in traducere proprie.

Carti publicate de Henriette Yvonne Stahl

Voica. pontiful Voica. pontiful

Rating:

Fratele meu, omul Fratele meu, omul

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!