Unde sunt? > Acasa > Autori > Nina Cassian

Biografie Nina Cassian


Nina Cassian Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Nina Cassian
Data nasterii: 27 noiembrie 1924
Locul nasterii: Galati
Biografie: Nina Cassian, nascuta Renee Annie Cassian (d. 15 aprilie 2014), este poeta, eseista si traducatoare.

S-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal Ninei, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut); avea apoi sa se mute pe rand cu familia la Brasov, unde Nina Cassian intra la Liceul Principesa Elena, si la Bucuresti, unde urmeaza cursurile Institutului Pompilian. Frecventeaza cercuri intelectuale de stanga si intra la varsta de 16 ani in organizatia Tineretului Comunist, aflata atunci in ilegalitate. Primele ei incercari literare sunt generos incurajate de Tudor Arghezi si Ion Barbu, ultimul fiind chiar indragostit de tanara poeta.

Debuteaza editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste La scara 1/1. In urma unui atac ideologic lansat in ziarul Scanteia la adresa sa, incepe sa scrie treptat si poezie proletcultista. Incepand din 1956 se intoarce la poezia autentica. Incepe sa scrie in paralel si literatura pentru copii, atrasa de posibilitatile estetice ale evadarii in fantezie si candoare, precum si doua volume de "proza subiectiva", la persoana intai. Realizeaza traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos si Paul Celan. Publica peste 50 de carti de poezie, eseuri si proza, si inventeaza o noua limba poetica, limba sparga. I se decerneaza in 1969 Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 1985, Nina Cassian este invitata in Statele Unite ca visiting professor, in cadrul unei burse Soros, pentru a sustine un curs la New York University. Dupa numai o luna afla de arestarea si uciderea in inchisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiati, in al carui jurnal confiscat de Securitate era mentionata "cu parerile mele politice, evident anticeausiste". Ia hotararea de a nu reveni in tara. Imediat, apartamentul sau din Romania este confiscat, iar cartile ii sunt interzise si retrase din biblioteci, pana la caderea regimului Ceausescu.

In Anglia ii apare volumul de versuri Call Yourself Alive si, in Statele Unite, Life Sentence, traduceri reusite ale volumelor din tara, precum si volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple si Lady of Miracles, care se bucura de succes. Sustine recitaluri de poezie si publica in reviste americane.

Prime doua volume de memorii, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important in tara si de numeroase cronici. In anul 1994 i se decerneaza "Leul literar" de catre New York Library. In 2005 lanseaza la Institutul Cultural Roman din New York al treilea volum memorialistic, Memoria ca zestre. Cartea a III-a.Prestigioasa editura americana Norton ii propune editarea poemelor sale scrise in limba engleza in cadrul seriei Selected Works, o performanta pentru o poeta sosita din Estul Europei.

Poemele sale au aparut in revistele americane The New Yorker, Atlantic Monthly, New England Review si American Poetry Review.

Carti publicate de Nina Cassian

Poezii Poezii

Rating:

Poezii Poezii

Rating:

Marea conjugare Marea conjugare

Rating:Poll

Votati cartea lunii!