Unde sunt? > Acasa > Autori > Ana Blandiana

Biografie Ana Blandiana


Ana Blandiana Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Ana Blandiana
Data nasterii: 25 martie 1942
Locul nasterii: Timisoara
Biografie: Ana Blandiana, pe numele ei adevarat Otilia Valeria Coman, este o poeta si o luptatoare pentru libertate civica in Romania.

Ana Blandiana s-a implicat in viata civica printr-o serie de actiuni in cadrul Aliantei Civice. in prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizeaza anual conferinte, sesiuni stiintifice si expozitii pe tema fenomenului totalitar.

Otilia Coman s-a nascut la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca "dusman al poporului". Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pana cand autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.

Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.

Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj.

De-a lungul anilor, poeta a intreprins — ca invitata a unor universitati, academii, organizatii culturale — mai multe calatorii de documentare si studiu in diverse tari europene si a participat la congrese si festivaluri de poezie. In afara volumelor mentionate, i-au mai aparut grupaje de poeme in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. Dupa 1989, acestor traduceri li se adauga eseurile literare si articolele de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, interventii la colocvii, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene.

Premii obtinute:

Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Romane, 1970; Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 1982; Premiul International "Gottfried von Herder", Viena, 1982; Premiul National de Poezie, 1997; Premiul "Opera Omnia", 2001; Premiul International "Vilenica", 2002.

Carti publicate de Ana Blandiana

A fi sau a privi A fi sau a privi

Rating:

Patria mea a4 Patria mea a4

Rating:

Poeme 1964-2004 Poeme 1964-2004

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!