Unde sunt? > Acasa > Autori > Ioan Slavici

Biografie Ioan Slavici


Ioan Slavici Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Ioan Slavici
Data nasterii: 18 ianuarie 1848,
Locul nasterii: Siria, Arad
Biografie: Ioan Slavici (d. 17 august 1925 la Crucea de Jos, in apropiere de Panciu, judetul Vrancea) a fost un scriitor si jurnalist roman. Este al doilea copil al cojocarului Sava Slavici si al Elenei.

Frecventeaza scoala "greco-ortodoxa" din satul natal, avandu-l dascal pe D. Vostinari. Urmeaza Liceul din Arad, stand la gazda precum eroii sai din Budulea Taichii. Sustine bacalaureatul la Satu-Mare, iar in toamna se inscrie la Universitatea din Budapesta. In ianuarie e bolnav, intrerupe facultatea si revine la Siria. Se mai inscrie si la Universitatea din Viena (aprilie), dar in august il aflam in functia de secretar al notarului din Cumlaus.

In toamna e din nou la Viena, in armata, urmand si Facultatea de Drept. Acum se imprieteneste, pentru toata viata, cu Eminescu, student si el in capitala Imperiului hasbsburgic. Fireste, vorbea cursiv limbile germana si maghiara. Isi ia "examenul de stat".

Debuteaza la Convorbiri literare cu Fata de birau (comedie). In vara, impreuna cu Eminescu, organizeaza serbarea panromaneasca de la Putna astfel punand bazele Societatii Academice Sociale Literare Romania Juna.

La finalul anului 1874, se stabileste la Bucuresti, unde este secretar al Comisiei Colectiei Hurmuzachi, profesor, apoi redactor la Timpul. Impreuna cu I. L. Caragiale si G. Cosbuc, editeaza revista Vatra. In timpul primului razboi mondial, colaboreaza la ziarele Ziua si Gazeta Bucurestilor.

In anul 1875 se casatoreste cu Ecaterina Szöke Magyarosy. Calatoreste la Viena si Budapesta, iar toamna e numit de Maiorescu profesor la Liceul "Matei Basarab" - Bucuresti.

Cativa ani mai tarziu, din cauza unor articole in care revendica drepturile romanilor, e inchis de catre autoritatile maghiare, dar curtea de juri il elibereaza. Divorteaza de prima sotie Ecaterina. Se casatoreste, la Sibiu, cu Eleonora Tanasescu, in toamna nascandu-i-se primul baiat, Titu Liviu, in total avand sase copii. In urma unui proces de presa e condamnat la 3 zile inchisoare.

In anul 1892 devine cetatean roman, iar in anul 1903 primeste premiul Academiei Romane. Mai tarziu este arestat si inchis la Fortul Domnesti, apoi la hotelul "Luvru". In timpul ocupatiei germane, scrie articole de orientare progermana.

In 1919 la incheierea pacii si intoarcerea din Moldova a regelui Ferdinand si a guvernului, Slavici e arestat din nou, judecat si condamnat la 5 ani de inchisoare, dar eliberat in acelasi an. Totusi din cauza convingerilor sale filogermane, este privit de cei din jur cu dusmanie.

Slavici si-a exprimat pareri antisemite, spunand in lucrarea sa Soll si Haben—Chestiunea Evreilor din Romania ca evreii sunt o boala, si ca ar trebui aruncati in Dunare.

Bolnav si obosit de viata agitata, cu procese si detentii in puscarii, se refugiaza la fiica sa, care traia la Panciu, in podgoria asemanatoare cu Siria natala. La 17 august trece in lumea umbrelor, inmormantat la schitul Brazi.

Sursa: http://istoria.md/

Carti publicate de Ioan Slavici

Nuvele Nuvele

Rating:

Mara, editie 1979 Mara, editie 1979

Rating:

Moara cu noroc Moara cu noroc

Rating:

Mara Mara

Rating:

Mara Mara

Rating:

Opere Opere

Rating:

Mara Mara

Rating:

Padureanca Padureanca

Rating:

Basme Basme

Rating:

Amintiri Amintiri

Rating:

Mara Mara

Rating:

Mara Mara

Rating:Poll

Votati cartea lunii!