Crimă și pedeapsă

scrisa de Feodor Mihailovici Dostoievski

Crimă și pedeapsă de Feodor Mihailovici Dostoievski Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Crimă și pedeapsă 27.93 lei *
Crimă și pedeapsă 31.52 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Litera
Autor (i): Feodor Mihailovici Dostoievski
Numar de pagini: 630 pagini
ISBN: 978‑606‑33‑1731-6
Anul aparitiei: 2017
Descriere: Etalon al romanului dostoievskian, Crima si pedeapsa nu are nevoie de vreo recomandare speciala din partea criticului, el se recomanda singur ca o capodopera a litera turii ruse si universale, receptata ca atare pretutindeni, alaturi de Don Quijote, Hamlet, Faust, Rosu si negru, Razboi si pace, Madame Bovary…
Prin problematica pe care o intruchipeaza, Raskolnikov a devenit arhetipul intelectualului inzestrat, protestatar ispitit de teoria supraomului, instrainat, in sensul modern al cuvantului, dar mai ales al celui care, savarsind o crima, isi asuma, pana la urma, si pedeapsa-ispasire.

Fragment din romanul "Crima si pedeapsa" de F.M. Dostoievski:

„Raskolnikov recazu vlaguit pe sofa, dar nu mai putu inchide ochii. Timp de jumatate de ceas, fu prada unui atac de panica nemaiincercat pana atunci. Deodata, o lumina vie patrunse in odaie: intrase Nastasia, cu o lumanare si o farfurie de supa. Cercetandu-l cu atentie si incredintandu-se ca nu doarme, puse sfesnicul pe masa si incepu sa aranjeze mancarea si tacamurile, painea, sarea, farfuria, lingura.
— Cred ca n-ai mai mancat nimic de ieri. Bati coclaurii cat e ziulica de lunga, desi esti bolnav de friguri.
— Nastasia, de ce au batut-o pe proprietareasa?
— Cine a batut-o?
— Adineauri... Acum o jumatate de ora, Ilia Petrovici, adjutantul comisarului de politie, a batut-o pe scara... De ce a batut-o atat de rau? Si ce cauta el aici?
Nastasia isi incrunta sprancenele si-l privi indelung, fara sa spuna nimic. Privirea ei scrutatoare il tulbura, ba chiar il sperie.
— Nastasia, de ce taci? intreba el in sfarsit, cu glas timid, stins.
— Sangele, spuse ea incet, ca pentru sine.
— Sangele! Ce sange?... ingaima el, palind si lipindu-se de perete.
Nastasia continua sa-l priveasca tacuta.
— Nimeni n-a batut-o pe stapana, spuse ea cu glas aspru si ferm.
El o privea, abia respirand.
— Am auzit cu urechile mele... Nu dormeam, stateam si ma gandeam, spuse el cu si mai multa sfiala. Am ascultat multa vreme... A venit adjunctul comisarului. Lumea se adunase pe scari, din toate apartamentele...
— N-a venit nimeni. Iar in tine tipa sangele. Cand nu mai are iesire si incepe sa se inchege, ai vedenii. Mananci sau ba?
El nu raspunse. Nastasia ramasese aplecata deasupra lui, il privea fix si nu pleca.
— Adu-mi ceva de baut... Nastasiuska.
Nastasia cobori si dupa vreo doua minute se intoarse, aducandu-i apa intr-o cana alba, de faianta; dar el nu mai stia ce urmase. Isi aducea aminte numai cum bause o inghititura, varsandu-si restul apei pe piept. Apoi isi pierduse cunostinta."


Carti similare cu Crimă și pedeapsă

Noaptea de sanziene vol. 2

Noaptea de sanziene...

de Mircea Eliade

mai mult
Intrusul

Intrusul

de Marin Preda

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!