Oleg danovski – omul, artistul, legenda

scrisa de Doina Jela

Oleg danovski – omul, artistul, legenda de Doina Jela Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Doina Jela
Numar de pagini: 296 pagini
ISBN: 978-606-588-263-8
Anul aparitiei: 2012
Descriere: Volum editat impreuna cu Fundatia Culturala “Camil Petrescu” (Revista “Teatrul azi”)

Biografia coregrafului Oleg Danovski ( 1917- 1997) constituie rezultatul unui efort de documentare si redactare de mai bine de sase ani, care a presupus consultarea unor categorii de surse dintre cele mai diverse (articole si carti de specialitate, dictionare romanesti si straine, memorialistica, documente de arhiva, filme, discutii cu prieteni, rude, colaboratori ai personajului principal), calatorii de documentare si propria arhiva a autoarei care l-a cunoscut pe Oleg Danovski, l-a urmarit in repetitii si spectacole si a consemnat mai multe ore de interviuri cu el, in anii de dinaintea mortii, cand era directorul Teatrului de Balet din Constanta.

Scrisa cu mijloacele jurnalistului, dar si ale istoricului si prozatorului, cartea este probabil una dintre cele mai minutioase reconstituiri ale unei vieti de artist care s-au scris in cultura romana destul de saraca in astfel de lucrari laborioase, bazate pe cercetare si confruntare de surse, pe memorie si document, si pe efortul de obiectivare si restituire echilibrata a profilului complex al unui artist de anvergura neobisnuita in orice cultura, nu doar in a noastra.

Arta dansului romanesc, pe care Oleg Danovski a ridicat-o la performante greu de atins chiar si in spatii cu traditie mai temeinica si mai generos sprijinita, este si ea destul de firav reprezentata la noi prin studii care sa depaseasca improvizatia, marturia unilaterala si subiectiva, colajul de articole sau de declaratii prilejuite de ocazii festive, comemorative, protocolare.

Cartea de fata, care e in primul rand o biografie, constituie totodata, prin capitolele consacrate creatiei lui Oleg Danovski, activitatii sale de pedagog si maestru, prin capitolul substantial privind cronologia operei si in fine, prin foarte bogatele articole de dictionar consacrate colaboratorilor sai cei mai proeminenti (Floria Capsali, Trixi Checais, Stere Popescu, Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Bojidar Petrov, Gelu Matei, Magdalena Popa, Ileana Iliescu si altii), o contributie la istoria artei coregrafice romanesti, in secolul XX, pe care longevivul creator l-a traversat aproape in intregime: a trait in lumea dansului din 1934 pana in 1996.

Oleg Danovski merita pe deplin o asemenea biografie, nu numai fiindca a impulsionat si hranit cu geniul sau creator baletul Operei Romane vreme de aproape 40 de ani (1941-1977), a infiintat aproape din nimic la Constanta unul dintre cele mai performante ansambluri de balet din Europa (1978-1996), ci si fiindca este unul dintre creatorii romani care au convins de geniul lui si strainatatea, impunandu-se pe scenele marilor teatre ale lumii si stand cu demnitate alaturi de adevarati monstri sacri ai dansului, care l-au apreciat si au fost onorati sa joace in coregrafiile sale sau sa-l cheme sa monteze spectacole in tarile lor, care sunt Rusia, Cuba, Anglia, Austria, Italia, Bulgaria, Iugoslavia etc.
Cunoasterea activitatii sale si a confratilor sai intr-o adevarata epoca de aur a baletului romanesc, ar putea constitui un imbold si o sursa de revigorare pentru reprezentantii dansului romanesc, clasic si modern de azi si o rasplata, chiar daca postuma pentru el si desigur un imbold pentru cultivarea memoriei si continuitatii acestei splendide arte.


Carti similare cu Oleg danovski – omul, artistul, legenda

Confesiunile unei dependente de artă

Confesiunile unei...

de Peggy Guggenheim

mai mult
Neortodox

Neortodox

de Deborah Feldman

mai mult
Decojind ceapa

Decojind ceapa

de Gunter Grass

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!