Unde sunt? > Acasa > Autori > Frank L. Baum

Biografie Frank L. Baum


Frank L. Baum Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Frank L. Baum
Data nasterii: 15 mai 1856
Locul nasterii: Chittenango, New York
Biografie: Scriitor si jurnalist american, Frank L. Baum a ramas in istoria literaturii pentru cartea sa “Vrajitorul din Oz”, publicata in 1900, una dintre cele mai populare si de succes povesti pentru copii. O aventura fantastica, prima parte dintr-o lunga serie cu nu mai putin de 13 continuari, “Vrajitorul din Oz” i-a adus lui Baum celebritatea si l-a impus ca unul dintre cei mai importanti scriitori pentru copii, fiind comparat adesea cu Lewis Carroll.

Lyman Frank Baum s-a nascut intr-o familie bogata, tatal sau fiind Benjamin Ward Baum, magnat al petrolului. Inca din adolescenta viitorul scriitor a fost atras de carti si de ziare, iar mai tarziu, pana la varsta de 20 de ani, a editat mai multe ziare si reviste, impreuna cu unul dintre fratii sai. Si, se pare, cu relativ succes. La doar 17 ani Baum edita si un al doilea ziar, The Stamp Collector, dedicat filateliei. In 1873 se decide sa lucreze in presa si reuseste sa se angajeze ca reporter la New York World, doi ani mai tarziu editand un nou saptamanal, New Era, in Pennsylvania. Continua colaborarea cu diverse publicatii si incepe o afacere pe cont propriu, crescand pui din rasa Hamburg, noua moda in epoca.

Spre deosebire de alti oameni de afaceri, Baum s-a dedicat cu totul cresterii puilor, ajungand chiar sa publice o mica revista specializata si chiar a publicat o carte despre subiect, in 1886. A fost prima sa carte, dar atunci Baum nu se gandea sa devina scriitor, ci era mai atras de cariera de actor. Cu ajutorul familiei incepe sa scrie piese de teatru – in care si joaca – merge in turnee cu propria companie teatrala, administreaza mai multe teatre si sali de opera, majoritatea proprietatea bogatului sau tata.

In 1882 se casatoreste cu Maud Gage, iar un an mai tarziu revenea in Syracuse si incepea sa lucreze in cadrul companiei tatalui, ca modest vanzator. Chiar dupa un faliment care a afectat serios afacerile familiei nu renunta la comert, deschide mai multe firme (fara prea mare succes) pentru a se intoarce in final la scris. Primul sau volum de proza a fost “Mother Goose in Prose” (1897) o colectie de basme pe care le auzise in copilarie si care prezentau pentru prima oara personajul Dorothy. Isi descoperise astfel adevarata vocatie, si in urmatorii 19 ani Baum va publica nu mai putin de 62 de carti pentru copii (doar Vrajitorul din Oz a avut 13 continuari).

Devenind un nume tot mai cunoscut, Frank L. Baum publica marea sa capodopera, Vrajitorul din Oz, in 1900, iar succesul a fost peste asteptarile cele mai optimiste. Fusese nevoit sa publice volumul, intr-o editie ilustrata si scumpa, pe banii sai, pentru ca nici un editor nu dorea sa riste. In urmatorii doi ani s-au vandut peste 90.000 de exemplare, o suma record pentru acea vreme, iar Baum si-a putut permite sa se mute in California si sa-si dedice tot restul vietii cartilor pentru copii. Cu toate acestea, nici macar una nu avea sa se bucure de un succes comparabil Vrajitorului din Oz. A publicat o parte din volume sub diverse pseudonime, ca Floyd Akers sau Chuyler Staunton, precum si cateva romane si volume de povestiri pentru adulti, practic ignorate de public

Prima adaptare a povestii Vrajitorului din Oz s-a facut in 1901, sub forma unui musical, dar Baum, care descoperise fascinat forta cinematografului, isi dorea sa realizeze propriile versiuni cinematografice. O varianta prescurtata, The Patchwork Girl of Oz, a fost filmata in 1914, cu participarea lui Baum. Dorindu-si mai mult, Baum a infiintat Oz Film Manufacturing Company, iar in 1914 – 1915 casa de productie a realizat doua scurt metraje inspirate de lumea lui Oz, esecuri ce i-au adus falimentul. Celebra versiune cu Judy Garland avea sa fie realizata abia in 1939, mult timp dupa moartea lui Baum, care nu a apucat sa isi vada cel mai drag proiect implinit.

Fire bolnavicioasa, cu grave probleme cardiace, Frank L. Baum avea sa moara pe 6 mai 1919 la Hollywood, unde isi cumparase o casa botezata “Coliba lui Oz”. Dar chiar si dupa moartea sa seria Oz a continuat, noile carti fiind scrise de mai multi autori, intre care si stranepotul lui Baum, Roger Baum.

Sursa: Tamada.ro

Carti publicate de Frank L. Baum



Poll

Votati cartea lunii!