Unde sunt? > Acasa > Autori > Alexandre Dumas

Biografie Alexandre Dumas


Alexandre Dumas Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Alexandre Dumas
Sex: Masculin
Data nasterii: 24 iulie 1802
Locul nasterii: Villers-Cotterêts (Aisne)
Website: http://www.dumaspere.com/pages/english/sommaire.html
Biografie: Alexandre Dumas - Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut si ca Alexandre Dumas tatal, a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

Bunicul sau, marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie, a servit guvernul Frantei ca General commissaire de Artilerie in colonia Saint-Domingue (astazi Haiti), unde s-a casatorit cu Marie-Cesette Dumas, o sclava de culoare.
In 1762, aceasta l-a nascut pe tatal sau, Thomas-Alexandre, si a decedat la scurt timp dupa nastere.
La intoarcerea marchizului si a fiului sau in Normandia, sclavia inca exista, iar baiatul a avut de suferit datorita faptului ca era pe jumatate negru.
In 1786, Thomas-Alexandre s-a inrolat in armata Franceza, folosind numele de familie al mamei sale ca sa protejeze reputatia aristocratica a familiei. In urma revolutiei franceze, marchizul si-a pierdut proprietatile, dar Thomas-Alexandre Dumas a avut o cariera distinsa in armata revolutionara, ajungand la gradul de General inaintea implinirii varstei de 31 ani.
Thomas-Alexandre s-a casatorit cu Marie-Louise Elisabeth Labouret, iar in iulie 1802, in Villers-Cotterêts, Aisne, langa Paris, s-a nascut fiul lor, Alexandre Dumas.
Tatal sau, Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie, general al Revolutiei franceze a murit (1806) cand fiul sau avea trei ani si jumatate.
Alexandre Dumas a fost crescut de mama sa si a primit o educatie mai degraba mediocra, insa acest fapt nu i-a afectat afinitatea pentru carti, pe care le citea ori de cate ori avea ocazia.
Povestirile mamei sale despre faptele de vitejie ale tatalui sau din anii de glorie a lui Napoleon i-au starnit imaginatia pentru aventuri si eroi.
Desi saraca, familia tanarului de douazeci si doi de ani Alexandre Dumas, a pastrat atat reputatia distinsa a tatalui sau cat si legaturile aristocratice, aceasta fiindu-i de folos dupa restaurarea monarhiei.

In 1823, se muta la Paris, unde, datorita caligrafiei frumoase, intra in slujba Ducelui d’Orleans.
Dupa studii neglijate, a lucrat ca functionar in biroul unui notar si a debutat redactand piese de teatru impreuna cu prietenul sau, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime incercari literare au fost esecuri.
Continua sa scrie teatru si cunoaste, in fine, succesul in 1829, gratie reprezentatiei cu Henric al III-lea si curtea sa, la Comedia franceza. Succesul continua pe toata durata carierei sale literare, in genurile sale predilecte: dramatic si romanul istoric.
A fost un autor prolific (cu ajutorul cunoscut al unor "negri", mai ales Auguste Maquet care a participat la cele mai multe opere ale lui Dumas), semnand mari opere, cum ar fi Cei trei muschetari sau Contele de Monte-Cristo in 1844.
Corpul sau a fost mutat in Panteonul din Paris in 2002, nerespectandu-se ultima sa dorinta de "a reintra in noaptea viitorului in acelasi loc in care am in viata trecutului", "in acest fermecator cimitir (din Villers-Cotterêts) care are mai degraba aerul unui tarc de flori, unde sa lasi copiii sa se joace, decat al unui camp funebru unde sa culci cadavrele" (1870).
Fiul sau, numit tot Alexandre Dumas, a fost, si el, scriitor, autor al cunoscutului roman Dama cu camelii.

Carti publicate de Alexandre Dumas

Laleaua neagra Laleaua neagra

Rating:

Robin hood Robin hood

Rating:

Fani

 

 



Poll

Votati cartea lunii!