Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului

scrisa de Renia Spiegel

Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului de Renia Spiegel Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului 29.13 lei *
Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului 33.92 lei *
Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului 39.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Litera
Autor (i): Renia Spiegel
Numar de pagini: 480 pagini
ISBN: 978-606-33-4309-4
Anul aparitiei: 2019
Descriere: 15 iulie 1942, miercuri

Ține minte ziua aceasta; ține‑o bine minte. O să le povestești generațiilor care vin. De astăzi, de la ora 8, am fost închiși în ghetou. Acum locuiesc aici. Lumea este despărțită de mine și eu sunt despărțită de lume.

Renia este o tânără care visează să devină poetă. Dar e 1939, iar Renia este evreică și trăiește în Polonia. Când Rusia și Germania îi invadează țara, lumea Reniei se năruie. Separată de mama sa, se adăpostește la bunici, de unde fuge apoi pentru a scăpa de raidurile aeriene nocturne, observă dispariția altor familii de evrei și, în final, este martoră la crearea ghetoului.

Însă alături de teroarea războiului, există și frumusețe. Renia își găsește vocea de scriitoare și se îndrăgostește. Ea și Zygmunt se sărută pentru prima dată cu câteva ore înainte ca naziștii să ajungă în orașul ei natal. Și tot Zygmunt va scrie ultima însemnare în jurnalul Reniei.

Redescoperit recent, după șaptezeci de ani, Jurnalul Reniei este deja considerat o lucrare clasică a literaturii Holocaustului. Scris cu o claritate și o măiestrie care amintesc de Anne Frank, Jurnalul Reniei este o mărturie extraordinară atât pentru ororile războiului, cât și pentru viața care poate exista chiar și în cele mai întunecate vremuri.

„Renia Spiegel, o tânără cu atâta poftă de viață și cu un deosebit talent de a descrie în proză și în versuri frumusețea lumii din jur, a fost lipsită printr-­un glonț de ceea ce-­și dorea cel mai mult: un viitor... Cei care au păstrat jurnalul și cei care l-au tipărit au «salvat-o». Nu au putut s-­o smulgă din mâinile destinului ei crud. Și nici nu au putut să-­i dea viitorul pe care și-l dorea atât de mult. Dar au salvat-o de durerea suplimentară de fi uitată.“ - Deborah E. Lipstadt

„Uimitor... O nouă contribuție inestimabilă la literatura Holocaustului.“ - Smithsonian Magazine


Carti similare cu Jurnalul Reniei. Viața unei tinere în umbra Holocaustului

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar

Iubindu-l pe Pablo,...

de Virginia Vallejo

mai mult
Invatare. Memorii

Invatare. Memorii

de Tara Westover

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!