eu si totusi alta

Eu, și totuși alta – ultima aventură

de / January 9th, 2019 / 496 vizualizari

Am citit cele trei volume ale seriei scrise de Jojo Moyes în ani diferiți. Fiecare dintre ele m-a prins cu o altă stare de spirit, cu alte gânduri și alte probleme. Faptul că mi-au plăcut toate la fel de mult, dovedește că numai autoarea e “de vină”. Mai precis, talentul ei de a mă face să o îndrăgesc pe Louisa Clark și întâmplările prin care trece. Și faptul că, atunci când cartea este cu adevărat bună, nu ai nevoie de argumente științifice – pur și simplu simți asta.

Pentru mine, al treilea volum, “Eu și totuși alta“, continuarea volumelor “După ce te-am pierdut” și “Înainte să te cunosc“, s-a ridicat din plin la înălțimea celorlalte două. Nu am sesizat nici o slăbire a frâielor narative pe care autoarea le-a prins cu talent de la bun început. Am stat lipită de carte, am respirat la unison cu personajul principal și m-am bucurat de fiecare moment trăit de ea.

Chiar și fără să fi vizitat New-York-ul știu că este fabulos. O știu din filme, din poze, din relatările altora, mai ales din propria mea fascinație față de Statele Unite, care au ca atracție principală acest colos urban. A fost frumos să citesc despre peripețiile Louisei Clark la New-York, ajunsă acolo în calitate de asistentă personală, la o familie de oameni bogați.

Eu, si totusi alta

Romanul debutează cu o Louisa ușor nesigură de faptul că s-ar putea adapta în cel mai provocator oraș al lumii. Familia Gopnik, cea care-i este gazdă, locuiește într-un apartament dintr-o zonă selectă și este formată din soț, fiică vitregă și soție – cea din urmă mult mai tânără decât el, după cum e obiceiul în asemenea locuri. Soția domnului Leonard Gopnik, Agnes, este o poloneză de vârsta Louisei, care s-a căsătorit din dragoste, cu acesta. Autoarea încearcă să ne facă să credem că este vorba de un cuplu de excepție, care nu a fost unit de interese materiale, dar ce să-i faci, eu rămân sceptică în această privință și o încadrez la categoria ficțiune pură.

Prin intermediul lui Agnes a cărei umbră aproape că devine, Louisa va participa la o serie de evenimente sau baluri din clasa de sus a New-York-ului și va realiza mai multe lucruri. Faptul că ținutele elegante de mii de dolari, se plătesc nu doar cu cardul, dar și cu o reputație fragilă. În cazul lui Agnes, cu apartenența la un anturaj în care cu greu poate avea încredere și cu obligația (nescrisă) de a ascunde o parte din adevăratul ei caracter. Nu poate scăpa mereu de vorbele răutăcioase auzite pe la spate sau direct în față. Nici de dezaprobarea fățișă a celor din jur, de la familie la servitori, a faptului că s-a căsătorit cu un bărbat a cărui fostă soție este iubită și regretată în detrimentul ei.

Deși Louisa este doar asistenta lui Agnes, simte destul de intens loviturile de imagine încasate de ea și se poate trezi ușor pusă la mijloc în cazul unui conflict între membrii familiei.

Pe lângă provocările zilnice de la noul loc de muncă, Lou se confruntă și cu efectele distanței asupra propriei relații, cea cu Sam. Rămas singur în Londra, Sam este în “pericol” de a fi distras un pic prea mult de la relația lor și se adaptează foarte greu la perioada în care stau despărțiți. Louisa, pe de altă parte, simte un conflict între atracția exercitată de marele oraș (și de oamenii din el) și dorul de casă, care vine împreună cu senzația că i-a abandonat pe cei dragi (cei care meritau de fapt să fie în viața ei).

Toate episoadele pe care le trăiește Louisa în ultimul volum al seriei, m-au făcut să empatizez maxim cu ea. Din nou! Dacă ar fi fost film horror, aș fi simțit fiorii pe ceafă, parchetul scârțâind, sau diverse lovituri. Comparativ, am simțit cu aceeași acuratețe emoțiile ei și am putut justifica, în adâncul meu, aproape fiecare impuls și decizie luată.

Mai puțin partea cu Josh. Mie chiar mi-a plăcut mult Josh, prezenta un potențial imens pentru Louisa și pentru o viață super-mișto, plină de peripeții la New York. Aș dezbate asta cu cei care au citit deja cartea. 😀

Deci pot spune că Louisa mi-a intrat pe sub piele și de data asta, făcându-mă să acord cărții cele cinci stele pe care le-au avut și celelalte.

Îi mulțumesc lui Jojo Moyes pentru superba poveste din ultima parte și aștept ca cei de la Hollywood să se hotărască odată să ecranizeze ultimele două volume din serie. Părerea mea este că merită cu adevărat puse pe ecran și ar fi păcat să-mi rămână doar în imaginație, chiar dacă și acolo sunt puse la loc de cinste.

Comandă cartea Eu, și totuși alta
pe Elefant, aici, pe 
Libris, aici sau pe Cartepedia, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare