timp pentru citit

Chiar nu mai e timp pentru citit?

de / August 20th, 2019 / 394 vizualizari

A trecut o lună de când am început să citesc cartea pe care o am acum pe noptieră. Reușesc să citesc seara, o pagină sau două. Uneori chiar un capitol dacă este dintre cele scurte. Dar atât. Și nu e plăcut deloc. Sunt atâtea cărți care își așteaptă rândul. Renunță la ea, veți spune. Cum să fac asta? Cartea e minunată. E dintre cele pe care le voi pune la final de an în topul lui 2019. Nu cartea e de vină, ci timpul meu sau, mai bine zis, prioritățile care mi s-au schimbat.

Acum niște ani habar nu aveam ce înseamnă să nu ai timp să citești. Cum, ziceam, pentru citit se găsește timp! Ba chiar veneam cu exemple, citești înainte de culcare, în drum spre serviciu, la coadă la poștă, în pauza de masă, cât aștepți să se spele rufele, pe wc, în cadă. Și nu erau exemple date din auzite, ci din practică, așa reușeam eu să citesc mult, mult și foarte mult. Am fost invidiată pentru cărțile pe care mă lăudam că le-am citit. Încă sunt.

Scriu acest articol pentru a da o palmă copilei care am fost, dar și pentru a o felicita pentru ușurința cu care reușea să găsească timp pentru ceea ce-i plăcea. Cumva, în ultima perioadă, am lăsat cărțile pe planul doi sau chiar trei. Timpul pe care îl aveam cândva nu mai este. Acum am ajuns să le înțeleg pe amicele mele care mă întrebau cum reușesc să citesc atât. Acum înțeleg că sunt zile în care ajungi la final de zi și tot ce vrei să vezi e un pat și o pernă, dar până acolo mai e ceva de făcut. Și, din când în când, mă întreb cum reușesc prietenele mele, mame, să facă tot ce fac în doar 24 de ore. Mai las și pe mâine, mi-a spus una dintre ele. Visez la o seară liniștită, cu un pahar cu vin și o carte, dar aștept concediul. Până atunci… alerg și visez la zile mai liniștite. 

La asta am ajuns să visez și eu, la concediu. Sper ca în acele zile voi reuși să citesc câteva cărți (măcar două sau trei) fără a mă gândi la nimic. Nu e ăsta cel mai trist lucru din lume pentru un cititor? Să viseze la concediu pentru a se bucura de o carte?

Aveam douăzeci și ceva de ani când aveam impresia că nimic nu poate sta în calea cititului. Acum, mai bine de zece ani mai târziu, mă întreb cum de am ajuns aici și care este remediul. Bine, acum dacă e să o spun pe aia dreaptă, de o lună și ceva m-am apucat de renovat. Era pe lista de to do-uri de ceva timp, dar mi-a picat o carte în mână și planetele s-au aliniat pentru ca eu să mă pun pe treabă. O carte, da. Nu vreau să o laud încă, nu am terminat cu ordinea, dar mi-a dat lumea peste cap. Magia ordinii m-a adus aici. Eu, care nu m-am plâns vreodată (prea mult) că nu aș avea timp pentru a citi, mă plâng acum că am zile în care nu pun mâna pe o carte (dintre cele trei pe care le am începute). În schimb, să nu râdeți, urmăresc clipuri despre cum să faci ordine în casă, idei de depozitare, design interior – e o nebunie totală în zona asta. Găsiți tot pe youtube: #konmari.

La începutul acestei perioade mi-a trecut prin cap ideea cu “măcar o pagină pe zi” – #opaginapezi. Dacă tot nu aveam timp de citit, provocarea avea să mă ajute să citesc o pagină sau două și, cumva, nu mă simțeam vinovată sau, mai rău, frustrată că nu am reușit să deschid o carte. Mi-a ieșit, să zicem.

În ultimele zile am realizat cât de goală e viața fără cărți. Nu, nu trec în alt subiect, doar că am ajuns să fiu atât de legată de cărți, că acum, când abia reușesc să deschid o carte, îmi dau seama că nu pot trăi doar cu mine. Am nevoie de personaje, am nevoie de povești, am nevoie să mă hrănesc în permanență cu idei, cuvinte, haos și un strop de chic. Cine sunt eu fără cărți? Nu vreau să știu. Ceea ce vreau e să-mi regăsesc echilibrul pierdut, ordinea să revină în viața mea, iar eu să mă laud din nou cu cartea asta și aia și ailaltă.

Voi cum stați cu timpul pentru citit? Să menționați și vârsta. Poate că vârsta nu are nicio legătură și eu voi reveni la normal în curând.

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: pexels.com

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

10 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare