Iubiri ca la Roma, Paris sau New York

de / February 14th, 2019 / 225 vizualizari

Am crescut cu gândul că prima mea călătorie peste hotare va fi la Paris. Poate că din cauza filmelor, poate din cauza cărților, nu îmi puteam imagina că există un alt oraș care să-mi ia gândul de la orașul iubirii. Mai târziu, nu știu cum, m-am îndrăgostit de Roma și, pentru un timp, am crezut că toate drumurile duc spre ea, Roma – inima civilizației. Mă vedeam plimbându-mă pe străduțele înguste, căscând ochii la clădiri, la oameni, la statui, la fântâni, la tot. Ba chiar, îmi imaginam cum intram în vorbă cu localnicii și, surpriză!, ne înțelegeam de minune. Nu am îndrăznit să visez că voi vizita New York-ul, minunatul oraș al lui Carrie Bradshaw. Am visat eu multe, dar New York-ul era pus pe o listă separată, lista de dorințe pe care o avem în minte, dar nu îndrăznim să o arătăm nimănui tocmai pentru că dorințele ar fi cam îndrăznețe.

Dacă primele două orașe îmi sunt acum accesibile, aflați că încă nu le-am vizitat. Și-au pierdut din strălucire pe parcurs, deși Parisul este în continuare orașul luminilor și voi ajunge pe străzile lui cândva. Lista mea de dorințe a fost amestecată de o mână fermecată și dorința mea ascunsă a ajuns să se împlinească. Am vizitat New York-ul. S-a întâmplat repede, s-a întâmplat și încă nu îmi vine să cred, dar New York-ul lui Carrie (Sex And The City), New York-ul Louisei (Eu, și totuși alta), New York-ul Almei (Istoria iubirii) mi s-a așezat la picioare într-o zi de vară și m-am îndrăgostit pentru totdeauna. A fost nevoie de un moment, acel moment în care am uitat să respir, și am știut că voi reveni. Am văzut Manhattan-ul, fermecătorul Manhattan, căruia i-am promis că voi reveni. L-am văzut pentru o clipă și m-am îndrăgostit pentru o viață.

Cu siguranță voi vizita și restul orașelor pe care le am pe listă, Parisul și Roma fiind printre ele. Odată ce cunoști un oraș, niciun film nu nu mai e la fel, cărțile au un cu totul alt mesaj de transmis. Am fost acolo, îmi vine să strig ori de câte ori citesc despre o cafenea pe care o știu sau despre o stradă pe care m-am plimbat. Cam așa mi s-a întâmplat în timp ce citeam Eu, și totuși alta.

De unde nostalgia asta? Am văzut campania celor de la Cartepedia.ro (aici) care poartă titlul articolului (recunosc, nu am fost deloc originală, să mă iertați!). Am răsfoit paginile și m-am trezit visând cu ochii deschiși.

iubiri ca la roma, paris, new york

Mai jos, voi lista câteva titluri pe care le-am iubit și pe care vi le recomand cu drag. Sunt multe cele pe care îmi doresc să le citesc și, așa cum s-a întâmplat minunea mea cu New York-ul, sunt convinsă că voi citi cărțile pe care le am pe listă pentru a avea o hartă a străzilor pe care mă voi plimba… cândva.

Am vizitat deja Parisul prin:


Viața e ușoară, nu-îți face griji, Agnes Martin-Lugand

viata nu e usoare nu-ti face grijiÎntoarsă din Irlanda, Diane este hotărâtă să înceapă o viață nouă la Paris. Cu ajutorul prie­tenului său, Félix, redeschide cafeneaua literară „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, oaza ei de liniște. Acolo îl întâlnește pe Olivier. Un bărbat blând și atent, care înțelege refuzul ei de a deveni din nou mamă, după pierderea cumplită pe care a suferit‑o.
Dar o întâmplare neașteptată o bulversează pe Diane și îi spul­beră toate certitudinile.

Va avea ea oare curajul de a‑și construi un nou cămin?

 

Fata care citea în metrou, Christine Feret-Fleury

fata care citea la metrouJuliette merge cu metroul din Paris în fiecare zi, la aceeași oră. Cea mai mare plăcere a ei este să vadă ce citesc cei din jur: doamnă în vârstă, colecționarul de ediții rare, studenta la matematică sau fata care plânge la pagina 247. Îi privește pe toți cu tandrețe și curiozitate, de parcă ceea ce citesc, pasiunile și diversitatea existenței lor i-ar putea colora și ei viața monotonă.

Dar într-o zi Juliette hotărăște să coboare cu 2 stații mai devreme și să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba viața.

 

Am vizitat și New York-ul prin:

Eu, și totuși alta, Jojo Moyes

eu, si totusi altaLou Clark se întoarce în noul roman de succes al lui Jojo Moyes, Eu, și totuși alta, continuarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut.

Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți kilometri sunt între noua ei casă din New York și noul ei iubit Sam din Londra. Știe că angajatorul ei e un om bun și că soția lui păstrează un secret față de el. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viața peste cap. Pentru că Josh îi va reaminti de un bărbat pe care l-a cunoscut cândva, iar asta o va face să sufere. Poate că Lou nu va ști ce să facă în continuare, dar indiferent ce alegere va face, asta îi va schimba cu totul viața.


Istoria iubirii, Nicole Krauss

istoria iubiriiLeo se îndrăgosteşte la vârsta de zece ani şi îi rămâne credincios iubitei tot restul vieţii. O carte misterioasă străbate spaţiul şi timpul – din Polonia anilor ’40 până în New Yorkul zilelor noastre – şi schimbă pentru totdeauna destinele celor care au bucuria să o citească. O fată numită Alma, după eroina din romanul al cărui autor a iubit o singură dată, încearcă să găsească răspunsul la întrebările încuietoare ale vieţii.

O poveste superbă, vie, scrisă cu inteligenţă şi har, care ne redă întreagă bucuria lecturii.


Mic dejun la Tiffany, de Truman Capote

Mic dejun la TiffanyMic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care îşi aminteşte că a cunoscut-o în urmă cu cincisprezece ani, pe cînd stătea într-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fată excentrică şi misterioasă, care locuia în aceeaşi clădire. În scurt timp, scriitorul aspirant de atunci şi fata aceasta ciudată, pe a cărei carte de vizită era scris „călătoare”, devin prieteni apropiaţi, iar opiniile şi modul de viaţă neconvenţional, precum şi lucrurile neobişnuite pe care le află despre trecutul şi aventurile prin care a trecut vecina sa ajung să-l fascineze tot mai mult.

Firul narativ simplu, liniar al microromanului îi permite lui Capote să-şi rafineze stilul caracteristic minimalist, într-o formă vie şi proaspătă, care i-a adus un succes masiv la critică şi public.

 

Plănuiesc să vizitez Roma prin:

Noduri, Domenico Starnone

Noduri„Dacă tu ai uitat, distinse domn, îţi amintesc eu: sunt soţia ta.” Astfel începe scrisoarea pe care Vanda i-o scrie soţului ei care a plecat de acasă, lăsând-o pradă unei furtuni de furie neputincioasă şi unor întrebări cărora nu le găseşte răspuns. S-au căsătorit de tineri la începutul anilor şaizeci, din dorinţa de a fi independenţi, dar apoi lumea din jurul lor s-a schimbat, şi faptul că la vârsta de treizeci de ani au o familie de întreţinut devine un semn de rămânere în urmă, mai degrabă decât de autonomie. El s-a stabilit acum la Roma, îndrăgostit de graţia blândă a unei necunoscute, alături de care zilele sunt mereu vesele, iar ea a rămas în Napoli cu copiii lor, măsurând tăcerile îndelungate şi amploarea înstrăinării.

Ce suntem dispuşi să sacrificăm, ca să nu ne simţim prinşi în capcană? Şi ce pierdem, când alegem să ne întoarcem? 

 

În afară de Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert, și Îngeri și demoni de Dan Brown nu îmi vin în minte alte cărți care să mă fi purtat pe străzile Italiei, în special ale Romei. Până îmi storc eu neuronul, pentru că sigur am citit și altele, vă aștept recomandările, mai jos, în comentarii.

Descoperiți toate cărțile propuse de prietenii de la Cartepedia
pentru călătorii de neuitat: Cartepedia/RomaParisNewYork

PS. Pentru că tot vorbim de iubire, de romane de dragoste, nepărat să aruncați un ochi peste sacoșele cu Experți în cărți. Mie mi s-a spus că aș fi Expert în romane de dragoste, așa că îmi plimb sacoșa cu mândrie. Tu ce expert ești? Vezi aici toți experții: http://bit.ly/ExpertInCarti

Expert in romane de dragoste

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

 

Foto cover: pixabay.com

# # # # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

14 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare