Gaudeamus 2018

Gaudeamus 2018, pentru o toamnă însorită

de / November 12th, 2018 / 306 vizualizari

Toamna asta pare să treacă prin numeroase zone de check-point, în care trebuie să valideze cartele și să plătească taxe. Altfel nu ne explicăm de unde atâta soare (încă!), scădere foarte delicată a temperaturii, păstrând ore de prânz călduroase și nesfârșite nuanțe de frunze ruginii neatinse de vreo picătură de ploaie. Aș zice că încă mai putem, cu puțin efort, să citim pe bancă în parc.

Pentru că și cititul ne face viața mai frumoasă și mai însorită prin definiție, târgul de carte Gaudeamus din acest an vine fluierând și zâmbind. Editurile și-au amenajat standurile și ne așteaptă între 14 și 18 noiembrie la Romexpo, pentru o ediție specială a târgului, de carte dedicată Centenarului Marii Uniri. Astfel, Ediția Gaudeamus cu numărul 25 va avea un președinte de onoare – Ioan-Aurel Pop, șeful Academiei Române, iar un stand special va găzdui 600 de volume despre Marea Unire de la 1918.

Iată ce ne-au pregătit editurile.

Grupul editorial ART

noutati Editura Art

Grupul editorial ART are pregătite eventimente pentru toate vârstele și o mulțime de lansări în cadrul fiecărei edituri care aparține grupului. Așa că, indiferent cărei generații aparțineți, dacă weekendul vă prinde la târg, e musai să treceți și pe la standul ART.

Printre aparițiile la categoria adulți se numără și: “Dracula” de Bram Stoker – parte a proiectului “Clasici ilustrați”, “Fiecare moare singur” de Hans Fallada și “Cântecul lui Solomon” de Toni Morrison (în colecția Cărților cult); “Lumea tăcerii”- din colecția Sapiens, plus câteva opere celebre ale lui Kurt Vonnegut: “Barbă Albastră”, “Dick Ochi-de-mort” și “Mama noapte”.

La editura Paladin găsim următoarele cărți: “Iulie însângerat” de Joe R. Lansdale, “Atingerea” de Claire North, “Cavalerul” de Gene Rodman Wolfe.

În cadrul editurii Young Art, pentru adolescenți, vom regăsi: “Circul nopții” de Erin Morgenstern”, “Genul ăla de fată” de Tanaz Bhathena, “Când ți se pune pata” de Wendelin Van Draanen.

Editura Arhur pentru juniori sărbătorește în această toamnă 10 ani de când oferă celor mai tineri cititori ocazia de a descoperi lumi noi și pasiunea pentru lectură. Astfel, vom întâlni autori îndrăgiți, cunoscuți pentru personajele lor aventuroase precum: Mark Twain, Lewis Caroll, Dr. Seuss, Michael Ende, dar și J.K. Rolling, Neil Gaiman, Jeff Kinney. Cap de listă reprezintă ultima carte a seriei Harry Potter,“Harry Potter și Talismanele Morții”.

Evenimentele editurii Arthur includ pentru cei mici, pe lângă lansări de cărți, cadouri, ateliere creative și multe altele.

Editura Litera

noutati Editura Litera

La editura Litera vom întâlni cărți cu temă istorică, psihologică sau biografică. Povești caracterizate prin complexitate și printr-o bogată încărcătură emoțională, care vor trezi interesul unei categorii largi de cititori. Printre numeroasele și diversele titluri ale Literei, cu siguranță vă vor atrage atenția: “Povestea mea” de Michelle Obama – probabil cea mai așteptată apariție a editurii, reprezentând autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite. Tot în categoria non-ficțiune și istorie vor apărea: ”Trenul lui Lenin” de Catherine Merridale – recrează călătoria lui Lenin către nord în exil, ”Primul război mondial, de la Sarajevo la Versailes” – despre primul mare război de la începutul secolului XX care a schimbat lumea.

Tot editura Litera ne rezervă o serie de cărți dedicate dezvoltării personale – titluri inedite, care vin cu perspective și abordări noi, pentru cei care își doresc o schimbare: “Psihoterapia lui Dumnezeu”, de Boris Cyrulnik, “Curajul de a nu fi pe placul celorlalți”, de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, “Secretele celor mai mari filosofi chinezi pentru o viață mai bună” de Michael Puett și Christine Gross-Loh.

Și la categoria beletristică descoperim o serie de titluri interesante: Richard Flanagan este unul dintre autorii pe care trebuie să-i adăugăm neapărat în bibliotecă, fiind câștigător al premiului Man Booker 2014. În acest an, la Litera apar următoarele cărți scrise de el: “Persoana întâi”, “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, “Să bați din palme cu o singură mână” și “Moartea unei călăuze pe râu”.

Noutățile de la Litera Mică se vor remarca pe lângă standurile dedicate celor mari. Una dintre cărțile pe care le așteptăm de-o viață – sau dacă nu, ar trebui să o așteptăm, este “Politica pe înțelesul copiilor” – O carte ce explică pe înțelesul celor mici, noțiuni elementare de politică și educație civică. Tot în slujba culturii generale – de data asta în domeniul geografiei – stă și “Atlasul ilustrat al lumii pentru copii” – O carte ilustrată prin care cei mici pot învăța cu ușurință despre popoarele lumii, edificii celebre, ecosisteme specifice fiecărei zone a globului.

Carl-Johan Forssén Ehrlin este unul dintre cei mai apreciați autori din prezent, iar noutățile Literei Mici vor include și cele 2 cărți ale sale – “Elefănțelul care voia să adoarmă” și “Tractorașul care voia să adoarmă”.  Pe lângă asta, Litera Mică va pregăti și povești clasice, cunoscute și de către părinții celor care acum le descoperă, dar și cărți cu tematică de Crăciun, fiindcă acesta bate la ușă.

Editura Nemira

noutati Editura Nemira

Nemira vine în 2018 cu cărți ce ridică tensiunea de cititori la cote alarmante. Unul dintre autorii care niciodată nu este în plus sau învechit, este Stephen King. Cel mai recent roman său, scris în colaborare cu Owen King, fiul său, se numește “Frumoasele adormite”. Premisa romanului este: ce s-ar întâmpla dacă femeile ar adormi dintr-odată și nu s-ar mai trezi? Nu știu voi, dar eu deja mor să aflu despre ce este vorba în această nouă operă a Regelui.

O nouă carte a lui Matt Haig va ocupa rafturile Nemira: “Câteva motive să iubești viața” – se anunță a fi o poveste complexă, scrisă după depășirea unei perioade de depresie.

La non-ficțiune, întâlnim o carte din categoria girl-power: “Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea”, de Rachel Ignotofsky – iar titlul explică destul de bine conținutul.

La editura Nemi, tot autorul Matt Haig bifează colecția de noutăți cu cartea “Eu și Moș Crăciun” – continuare a poveștilor “Un băiat numit Crăciun” și “Fetița care a salvat Crăciunul”. Tot la Nemi vom regăsi cartea scrisă de Brigitte Weninger și Eve Tharlet – “24 de Povești de citit înainte de Crăciun” – astfel, pentru cei mici va fi imposibil să se plictisească în seara de Ajun, în așteptarea Moșului. În plus, Michael Morpurgo, revine la Nemi cu cartea “Un vultur în zăpadă” – o poveste istorică impresionantă despre aventură și curaj.

Editurile Pandora M și Trei

Noutati Editura Pandora M si Trei

Inclusiv aceste edituri ne rezervă o serie de surprize și noutăți, la mult așteptatul târg de carte. Editura TREI ne va prezenta, ca atracție principală, o nouă carte scrisă de Elena Ferrante, “Zilele abandonului”, care se anunță un adevărat hit printre fanii tetralogiei napoletane. În aceeași colecție, Literary Fiction, regăsim un roman care este descris ca erotic și captivant: “În grădina căpcăunului”, de Leila Slimani.

În colecția Literati de la editura Pandora M, apar: romanul istoric  “Drumurile mătăsii. O altfel de istorie a lumii” de Peter Frankopan, “Misterele lui Miss Mallard”, “Orașul pierdut” și “Furturi în Texas” – toate scrise de Robert Quackenbush, despre o faimoasă rață detectiv.

La editura celor mici – PanDA, lista noutăților include: “Lupușorul Lou este gelos”, “Lupușorul Lou pleacă în aventură”, “Adio MOG”, și o frumoasă cărticică într-un format original – “Prima mea cărticică Elmer”, scrisă de David McKee.

Editura ALL

Noutati Editura ALL

La editura All, sunt așteptați fanii cunoscutului autor Guillaume Musso, cu noua apariție semnată de el: “Un apartament la Paris” – se anunță a fi următorul thriller incendiar, în stilul cu care autorul ne-a obișnuit.

Și fanii Pisicilor Războinice ale lui Erin Hunter sunt așteptați la standul All, pentru apariția Cărții a XIII-a, “Viziunea”. Acesta e primul volum din seria Puterea celor trei și urmărește aventurile motanului Stea de Foc, împreună cu ucenicii săi – Labă de Laur, Labă de Gaiță și Labă de Leu.

Pe lângă aceste noutăți, grupul All pregătește reduceri substanțiale, precum și surprize dedicate celor mici.

Editura Herg Benet

noutati Editura Herg Benet

La Herg Benet, autorii îndrăgiți și bine cunoscuți și-au anunțat deja prezența. În cadrul evenimentelor  de lansări, ne vom reîntâlni cu cei ale căror cărți ne trezesc de fiecare dată sentimente un pic mai intense și mai complexe decât autori fideli ai stilului clasic. Printre ei se numără: Corina Ozon, Ana Barton, Petronela Rotar, Adina Popescu.

Romane lansate, în zilele de sâmbătă și duminică la standul Herg Benet: “Singurătatea Singularității” de Alexandru Lamba, “V” de Laura Nureldin, “Nemuritorii de Rând” de Ana Barton, “Privind Înăuntru” de Petronela Rotar, “La Paris nimic din toate astea nu contează”, de Andrei Crăciun.

Editura Herald
 noutati Editura Herald

Editura Herald ne pregătește din nou o serie de cărți care propun redescoperirea sinelui. La standul lor din cadrul târgului Gaudeamus, veți putea găsi titluri precum: “Tratat despre toleranță” și “Eseu despre prejudecăți”- autori Voltaire, respectiv Holbach; “Incursiune în fascinanta lume a budismului ZEN”,  “Introducere în psihologie. Călătoria conștienței prin moarte”, de Ionel Mohirta; “Pe tărâmul fantomelor înfometate”- o carte despre lupta cu adicțiile, scrisă de Gabor Mate. Tot pentru cei cu înclinații către spiritualitate, Herald a pregătit câteva lansări pentru ziua de duminică: “Tradiția vie a Kabalei” și “Introducere în Tantra Sastra”.

Editura Humanitas

noutati Editura Humanitas

Editura Humanitas ne pregătește peste 1000 de titluri, 70 de cărți eveniment, 28 de evenimente de lansare, în care vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească o serie de scriitori, jurnaliști celebri, actori și critici literari.

Printre noutățile care se vor remarca la standuri sunt: “Tentația de a fi fericit” de Lorenzo Marone (lansare la Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei), “Transparența” de Radu Vâncu (colecția Scriitori Români Contemporani), “Așteptând o altă omenire” de Gabriel Liiceanu, “Dragi fanatici” de Amos Oz (Humanitas Fiction), “Plăceri vinovate și datorii împlinite. 12 confesiuni” de Dan H. Mihăilescu.

Fiecare dintre aceste cărți vor fi lansate în cadrul evenimentelor separate din agenda Humanitas de la Gaudeamus. În cadrul acestora vor lua cuvântul atât autorii lor cât și alte personalități literare, printre care și: Horia-Roman Patapievici, Ana Blandiana, Ioana Pârvulescu, Thierry Wolton, Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Ioan Stanomir, Oana Pellea.

Editura Publica

noutati Editura Publica

Editura Publica ne va oferi la Gaudeamus, în acest an, câteva titluri care cu siguranță merită citite din scoarță în scoarță, având subiecte dedicate autocunoașterii sau culturii.

Astfel, noutățile de la Publica pe care cu siguranță le veți răsfoi din prima sunt: “BEHAVE. Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele” de Robert M Sapolsky, “CÂND. Secretele științifice ale momentului perfect” de Daniel Pink, “Până să-ți dai seama. Motivele inconștiente pentru care facem ceea ce facem”, de John Bargh, “FREDDIE MERCURY. O biografie intimă scrisă de omul care l-a cunoscut cel mai bine” de Peter Freestone – dacă tot am mers la “Bohemian Rapsody”, poate ne dorim și ceva lectură pe același subiect; “AYRTON SENNA. Povestea completă” de Christopher Hilton.

Editura Cartea Copiilor
 noutati Editura Cartea Copiilor

Una dintre editurile preferate ale copiilor, Cartea Copiilor vine în această toamnă la Romexpo cu o serie de cărți superbe dedicate celor mici. Ilustrațiile care însoțesc poveștile sunt, ca de fiecare dată, adorabile, astfel părinții nu vor avea nici o șansă de a părăsi standul editurii fără câteva cărticele în traistă.

Printre noutățile de aici vom întâlni: cărți cu tematică de Crăciun – “Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey”, de Susan Wojciechowski, “Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță”, de John Burningham, și altele: “Robinson” de Peter Sis, “Păsările au aripi, copiii au cărți” de Alain Serres și “Departe, tot mai departe” de Hugo Pratt.

# # # # # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare