Legenda cerului de Ileana Vasilescu

Legenda cerului de Ileana Vasilescu (fragment în avanpremieră)

de / May 11th, 2018 / 1,427 vizualizari

Legenda cerului de Ileana Vasilescu (editura Creanga Fermecata)Editura Creanga fermecată este o editură 100% românească ce promovează cărți sănătoase, scrise cu har și cu grijă în stilul specific pedagogiei Waldorf. Cea mai recentă carte publicată, Legenda cerului de Ileana Vasilescu, își propune să readucă astrologia și astronomia printre interesele copiilor prezentând, într-o manieră ludică și creativă, constelațiile ce se văd de pe cerul României. Cartea are ca inspirație o legendă veche, românească, care dă și denumirea volumului. Povestea este completată de ghicitori din folclor și de sugestii de jocuri ajutătoare în învățarea astronomiei, care îmbină craftul cu voia bună.

Cartea este însoțită și de un joc minunat pentru întreaga familie: un joc de societate care se joacă cu ajutorul zarurilor, mutând pionii pe o tablă de joc, având la bază personajele și încercările din poveste. Acest joc are multe valențe – aduce veselie, timp de calitate petrecut împreună, socializare, dar nu sunt de neglijat nici virtuțile pedagogice – educă atenția, răbdarea, ajută la învățarea constelațiilor și familiarizarea cu Cerul astronomic.

Cartea este disponibilă pentru comandă pe pagina Editurii Creanga fermecată, aici.

Legenda cerului de Ileana Vasilescu (Editura Creanga fermecata) - sectiune joc

Legenda cerului, de Ileana Vasilescu

(fragment în avanpremieră)

– Cum este mama ta?

– Păi, ca toate mamele, ocupată… Mama Lună are grijă de Pământ și de noi, Stelele, fiicele ei…

– Ooo! Ai multe surori!

– … și pentru că ea se învârte tot timpul în jurul Pământului, noi, Stelele, suntem adesea foarte geloase…

– Și voi sunteți geloase?

– Da, suntem multe surori și ni se întâmplă să fim geloase. Gelozia este o înfățișare a egoismului. Dar Mama este minunată pentru că face lucruri speciale și frumoase și ne iubește la fel pe noi, Stelele, pe dragul Pământ și pe voi, oamenii. Și ca să-i fie mai ușor cu atâta treabă și să poată să se organizeze mai bine, ea împarte timpul ei în patru părți și ia patru înfățișări, pe care astronomii le numesc Fazele lunii.

– Oau! Își poate schimba înfățișarea? Ce tare!!!

– Cu un trup de patru ori mai mic decât al Pământului, Mama Lună face o rotație în jurul Pământului în aproape patru săptămâni. La fiecare 28 – 30 de zile ia naștere o Lună Nouă, care crește până devine Lună Plină. Apoi începe să descrească. Și descrește până când… moare, ca să zic așa, pentru că dispare de pe bolta cerească. Moartea este doar o încheiere care pregătește renașterea. Și renaște mai apoi mai frumoasă ca niciodată.

– După cum vorbești, îți iubești nespus mama…

– Fiecare jumătate a ritmului Lunii este formată din alte jumătăți, numite pătrare, iar fiecare pătrar în parte își pune amprenta asupra felului în care ne simțim, iubim și trăim… În acest timp ea are mai multe înfățișări: Lună nouă, primul pătrar, Lună plină, al treilea pătrar, ultimul pătrar și, între acestea, cele patru înfățișări de trecere…

– Pare totul foarte exact, foarte științific…

– Aceste faze ale Lunii încep cu Luna Nouă, când se vede doar un corn foarte subțire, cu forma curburii literei D. Luna primului pătrar este o fată tânără și nevinovată, care caută dragoste și dă lumii vitalitate și bucurie. Această zonă luminoasă crește în decursul zilelor, până vedem toată Luna Plină. Etapa numită Lună Plină este cea mai frumoasă. Acum ea redăruie Pământului și Cosmosului toată iubirea și lumina pe care le primește de la Soare. Astfel ea ajută tot ce crește, sprijină toate începuturile faptelor bune și are mare înrâurire asupra a tot ce este apă, sevă, sânge. O așa de mare înrâurire încât apele oceanelor și mărilor cresc, urcă. Oamenii de știință numesc asta maree… Apoi Luna începe să descrească. Orice crește se dezvoltă, iar apoi descrește. Descreșterea are rostul ei și te ajută să culegi roadele. Este ca o Toamnă încărcată de roade, care vorbește despre sfârșituri… orice rodește și îmbătrânește se sfârșeste mai apoi. Iar moartea nu este doar despre ceva care se încheie, este în același timp despre ceva care începe. Ciclul se încheie cu trei zile în care Luna e complet întunecată, numită de cunoscători Lună Neagră.

– Oare oamenii știu toate astea?

– Desigur! Știința Stelelor și planetelor se numește Astronomie. Cu influența Stelelor asupra omului se ocupă Astrologia. Dacă oamenii ar trăi în ritmul Mamei Lună și s-ar ghida după cele patru vârste pe care care le are, ar atinge pacea interioră și armonia fizică, adică înțelepciunea.

Legenda cerului de Ileana Vasilescu (editura Creanga Fermecata)

Cartea este disponibilă pentru comandă pe pagina Editurii Creanga fermecată, aici.

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare