Ghidul Impreuna crestem cititori

Campania “Împreună creștem cititori” are de acum și un ghid tipărit!

de / March 19th, 2018 / 300 vizualizari

Nu mai știu exact când am început să mă implic în promovarea culturii, au trecut peste 12 ani de atunci, însă sunt la fel de entuziastă și plină de energie ca la început. Poate chiar mai optimistă și mai hotărâtă ca oricând, mai ales că acum deja văd încrederea ce mi se acordă, atât de părinți, cât și de edituri și oameni de cultură din România, deopotrivă. Uneori încrederea pe care mi-o arată cu toții mă sperie, deoarece atrage după sine responsabilități și mai mari – să nu dezamăgești, să evoluezi, să fii original.

În Timișoara, copiii citesc. Și citesc mult, și citesc cărți de calitate. Copiii merg la evenimente dedicate lor, participă la lecturi „publice“ special organizate pentru ei și fac schimb de opinii în privința cărților de câte ori au ocazia. Pot garanta asta, întrucât în acești 12 ani am adunat o experiență bogată în domeniu și mă pot bucura să spun că azi sunt cititoare, mămică, coordonatoare de evenimente literare pentru copii și de campanii de lectură. Și toate acestea în timpul liber! Nu, nu mă laud, pur și simplu vreau să subliniez că sunt ancorată în realitatea imediată și nu vorbesc din statistici și analize de sondaje. Am lucrat în acești ani cu peste 5000 de copii, cu unii mă vedeam săptămânal, cu alții, lunar, iar cu alții, o singură dată. Dar toți erau deschiși spre nou și spre carte.

Din această experiență a apărut campania Împreună creștem cititori, susținută de Serial Readers și Asociația Bastionul ArtLitTim, un fel de sumarizare a experienței mele, un «dar din dar se face Rai», „tips and tricks“ învățate din lucrul direct cu copiii. Iar o încununare a acestei campanii este ghidul practic de promovare a lecturii în rândul preșcolarilor și școlarilor mici, realizat în colaborare cu doamna învățătoare Elena Manolache. E clar, 2018 este anul meu! Am zis-o, it’s on! Acest ghid, această broșură este primul succes al anului în ceea ce privește dorința mea de a readuce lectura, cititul printre pasiunile copiilor.

ghid practic de promovare a lecturii in randul prescolarilor si scolarilor mici

Sunt atât de mândră de acest ghid, e încununarea muncii alături de minunații copii #proudserialreader și de puștiul meu #proudseriallistener. Mulțumirile mele din inimă merg către toți cei care au fost și sunt alături de mine și mă susțin în împlinirea ideilor aiurite și “sinucigașe” de multe ori, care nu îmi dau liniște și nu mă lasă să dorm noaptea. Timp să fie, că idei am! It’s on!

Cui se adresează ghidul? Tuturor celor care lucrează, într-un fel sau altul, cu copiii, părinți, bunici, cadre didactice și care doresc idei despre cum să îi apropie pe cei mici de carte, de lectură. Nu mi-am propus să reinventez roata cu acest ghid, nu sunt idei inedite, ieșite din comun, sunt doar reamintiri despre activități simple și cu rezultate garantate pe termen lung, sunt alternative la binecunoscutele și plictisitoarele interogări “Ți-a plăcut?” sau “A fost o carte bună?”, la care copiii răspund “îhî” sau “nope” și asta-i tot, mergem mai departe. Deci, în loc să-i întrebăm pe copii aceleași întrebări vechi și plictisitoare despre cărți sau să îi punem să ne facă rezumatul cărții, de ce să nu ne jucăm, să fim creativi? Nu se știe niciodată unde putem ajunge cu o astfel de abordare… imaginația nu are limite și poate îi ajutăm să devină viitorii scriitori de succes. Paradoxal, în aceste vremuri agitate, în care „timpul nu mai are răbdare cu noi”, elevii găsesc încă, în interiorul lor, dorința de-a citi. De aceea, cadrele didactice și părinții au un rol extrem de important în stimularea, găsirea în permanență de noi metode de a-i incita la lectură. Desigur, totul trebuie să pară un joc, destindere și relaxare, a citi de dragul de-a citi. Nimic nu trebuie impus, totul se reduce la curiozitatea copiilor, la interesul pe care îl au pentru un anumit gen de carte. Reversul este vocabularul sărac în comportament, gândire, violența limbajului.

Tocmai de aceea e nevoie mai mult ca oricând să ridicăm bariera dintre copil și carte. Cred cu tărie că fiecare copil are disponibilitatea sufletească necesară apropierii de lectură. Elevii au nevoie mereu de alternative: în loc de idei, rezumate, ei pot alcătui jurnale de lectură care să permită evidențierea sinelui, discuțiile nerestricționate pot da senzația de libertate totală și de responsabilizare a elevului, ca formator de opinii.

ghid practic de promovare a lecturii in randul prescolarilor si scolarilor mici

Ce îmi doresc pe mai departe? Din suflet îmi doresc ca acest ghid să ajungă la cât mai multe persoane interesate să (re)introducă lectura în viața copiilor. Promovarea lecturii este esențială – mai ales în contextul în care tehnologia joacă un rol mult prea mare în viața noastră, a tuturor, în detrimentul cărților, iar vociferările cu privire la generația tânără care nu mai citește sunt din ce în ce mai frecvente. Promovarea lecturii își propune stimularea bucuriei față de citit și literatură, împreună cu schimbul de experiență între micii cititori, astfel că poate fi realizată de oricine manifestă puțin interes. E nevoie de doar câteva idei și multă susținere din partea părinților, deoarece pentru a promova lectura e nevoie ca școlile, prin cadrele didactice de la clasă, să păstreze o relație bună cu părinții și să îi informeze în permanență despre noile apariții în biblioteca școlii și evenimentele care promovează lectura organizate în incinta școlii sau în oraș, iar părinții, la rândul lor, să ofere o mână de ajutor ca impactul acestor acțiuni să se răsfrângă și asupra timpului liber al copilului. De fapt, acum începe partea grea, de popularizare a broșurii, de creare a cât mai multor surse de unde poate fi procurat. Nu e ceva la care mă pricep, dar orice lucru se poate învăța!

Pe moment însă mă bucur de reușita publicării acestui ghid practic de promovare a lecturii în rândul preșcolarilor și școlarilor mici și de satisfacția de a vedea că este apreciat de părinți și cadre didactice deopotrivă. Împreună creștem cititori, vă promit!

Dacă sunteți interesați de acest ghid, mai multe detalii și cum puteți intra în posesia lui,
scrieți-ne pe adresa [email protected].

Ghidul Împreună creștem cititori se găsește în acest moment în libraria La Două Bufnițe din Timișoara.

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare