Domnisoara Brodie

Miss Brodie: non-conformism scoțian interbelic în floarea vârstei

de / June 2nd, 2017 / 279 vizualizari

Domnișoara Brodie în floarea vârstei, de Muriel Spark, a apărut în 2017 la editura Vellant, în traducerea Danei Crăciun. E o carte micuță, puțin peste 130 de pagini, cu o copertă absolut grozavă (felicitările merg la Agnes Keszeg!). Se citește repede, cu ușurință, e amuzantă și gravă, e despre non-conformism, libertate sexuală, gândire în afara granițelor impuse, fascism și o Europă a conflictelor mici și mari, despre afinități și prietenii, trădări imaginare sau nu, toate purtând amprenta stilului unic al autoarei.

Domnisoara Brodie

Depășirea programei școlare – de fapt, a atribuțiilor în general – este una dintre temele centrale ale cărții. Domnișoara Brodie, o femeie ce se îndreaptă rapid spre vârsta a doua, deși refuză această realitate, își formează un grup de eleve pe care le are drept confidente, un fel de prietene care o admiră și respectă, și cu care împarte politică (tangențial, dar fatal), informații din domenii pe care doamnele serioase nu le-ar discuta în acel peisaj, aluzii sexuale evidente sau chiar îndemnuri la acuplări mindblowing. Nu-mi plac spoilerele, dar trebuie să vă îndemn măcar cu atât: domnișoara Brodie se înamorează de Lloyd, cu care nu poate fi pentru că el e însurat și are o turmă de copii, dar Brodie o împinge pe una dintre fetele din „trupa” sa să se culce cu Lloyd pentru că (de ce nu?) măcar atât poate să controleze.

Domnisoara Brodie

Cele câteva fete care îi sunt atât de apropiate profesoarei petrec mult timp cu ea în afara școlii: merg la teatru, beau ceai pe covorul profesoarei, discută despre libertățile pe care le au, în vreme ce ea le povestește, uneori cu lux de amănunte, despre primul ei iubit, mort în război, iar apoi despre iubirile ei din școală – despre Lloyd, pe care-l înlocuiește cu Lowther, cu care se culcă doar pentru a-l uita pe primul.

Este atipică domnișoara Brodie pentru vremea și țara în care trăiește, pentru meseria pe care o practică dăruindu-se complet, oferindu-și cei mai frumoși ani, „floarea vârstei” celor care au nevoie de înțelepciunea pe care o are ea de oferit: fetelor ei, care astfel îi țin loc de familie, de prieteni, de orice. Orice ar avea nevoie domnișoara Brodie găsește la fetele din trupa ei. Orice. Chiar și împlinirea sexuală tot prin ele se desăvârșește.

Mi s-a părut fascinant modul în care sunt prezentate fetele, cu un amestec al esențialului din viețile lor: cine au fost și cine sunt, dar și cine vor fi, ce vor face, ce le va caracteriza maturitatea. Unele se vor călugări, altele se vor căsători, iar altele mor în accidente demne de Premiile Darwin. Oricum ar fi, ele depășesc așteptările. Sau le încalcă, trădează și merg mai departe, ușurate de povara influenței domnișoarei Brodie.

N-am putut să citesc cartea asta ca pe un fel de dovadă a trecutului – sau nu doar așa. Ci am văzut-o, într-adevăr, ca pe o altă fațetă a poveștii inadaptaților, a celor prea pricepuți pentru ceea ce se întâmplă să facă într-un anumit moment al vieții, a profesorilor care își „depășesc atribuțiile” și își doresc să contribuie mai mult și mai palpabil și real la devenirea elevilor.

Miss Brodie e persoana pe care n-o placi la început, dar care-ți devine bună prietenă după o vreme. E profesoara copilului tău pe care o critici la primele ședințe și pe care ajungi să o susții vehement până la finalul anului școlar. E chiar sora mai mare care îți vrea binele și vrea să te ajute să nu apuci pe drumul greșit pe care ea a fost deja. E omul care te alege random din mulțime pentru a împărtăși cu tine înțelepciunea pe care, cine știe cum, a avut norocul să o descopere.

Comandă cartea pe Elefant.ro, aici, sau pe situl editurii Vellant, aici>>

# # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare