3 cărți care merg perfect cu ploaia

de / April 19th, 2017 / 880 vizualizari

Cărțile și ploaia? Da!

Așa cum există cărți de luat la plajă, cărți de citit în tren și cărți de citit cât stai pe veceu la baie, există – cred eu – și cărți făcute pentru a fi citite predominant într-un moment anume: atunci când plouă. Și da, cărțile pentru vremea ploioasă merg și cu ceața care precedă picăturile din înalt, fie că-s mici sau mari sau dese sau nu neapărat, fie că-s stropi reci ca gheața, de toamnă târzie, ori stropi mai calzi decât aerul de-afară, dintr-o zi sufocantă de august.

Acum nu insist să vă spun despre mine, cum nu-mi vine să fac nimic altceva decât să citesc atunci când plouă – poate pentru că simt că aș minți întrucâtva, de vreme ce aș da orice să pot să-mi petrec toate zilele citind. Să stau la umbră cu limonadă-n stânga și cartea-n dreapta atunci când e dogoritor soarele, să stau într-o pătură călduroasă, pe un scaun comod dintr-un balcon cu vedere la mare sau la munți atunci când plouă, cu cafea în mână, să stau într-un fotoliu aproape de geam atunci când ninge, să-mi pot trece privirea peste fulgii de afară atunci când trec de la o pagină la alta în timp ce sorb din ciocolata caldă hiper-calorică.

Dar bănuiesc că există mulți oameni care văd legătura de necontestat dintre pofta de citit și vremea ploioasă, așa cum e proverbiala conexiune dintre ciocan și nicovală, tuse și junghi, babă și mitralieră. Sau pe-acolo.

Astfel că am făcut o listă care să vă ajute să alegeți mai ușor cărțile din raft sau din librărie atunci când ploaia vă oferă niște timp de citit – măcar cât pentru 5-10 capitole bune. Lista reflectă doar o mică parte din preferințele personale și poate fi completată și adăugită la infinit, ceea ce e minunat!

Ragtime, E. L. Doctorow

Nu-mi amintesc să fie vreo scenă ploioasă în Ragtime, despre care am scris aici, dar cartea e ca o prăjitură cremoasă, greoaie, dar plăcută. Povestea e intensă, densă, plină de pasiune și cu puțin absurd presărat, ca un val subtil de scorțișoară. Sau ca un quilt, că tot ziceam asta în recenzie. Citești cartea, te lași învăluit de ea, te înfofolești în pătură și-ți bei cafeaua, musai cu scorțișoară, preferabil în casa de vacanță a rudelor mai bogate, care ți-au cedat ție mansarda pe timpul vacanței.

Radtime, Doctorow

Fotograful curții regale, Simona Antonescu

Despre carte am scris aici și-aș mai putea vorbi o vreme, pentru că pur și simplu e genul de carte care mă cucerește în totalitate și care merge întotdeauna cu ploaia, ciocolata caldă și prăjiturile cu ciocolată. Aproape că poți să simți cum se țese intriga, cum personajele nasc conexiuni între ele continuu, cum fiecare are ceva intim să-ți mărturisească numai ție și cum istoria remodelată de autoare te ia captiv de la primele pagini și o face cu forță și determinare, în așa fel încât nici nu mai știi dacă ai vrut, de fapt, să citești cartea asta. Dar te-a fermecat și nu regreți.

Fotograful curtii regale

De ce fierbe copilul în mămăligă, Aglaja Veteranyi

Am scris aici și aș recomanda-o oricând, oricui. Nu spun că, dacă nu plouă, nu are farmec, dar tristețea și gravitatea cărții sunt dependente de ploaia care are un rol crucial: înțelegi mai mult, poate chiar te regăsești la un alt nivel. Prin ploaie se clarifică mistere și se adâncesc secretele evidențelor, iar cartea sus-menționată este clar un astfel de exemplu. Sau așa a fost pentru mine.

De ce fierbe copilul in mamaliga

Eu v-am sugerat doar 3 cărți, pe care poate că le-ați și citit deja, așa că aștept recomandările voastre de cărți care merg oricând cu ploaia și pe care vremea de afară le potențează infinit, ca prin farmec. Deci voi ce citiți când plouă?


Foto: Pexels.com, Arhiva personală

# # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare