Împreună creștem cititori: Țineți un jurnal al lecturilor

de / April 10th, 2017 / 2,016 vizualizari

Copiii sunt mai mereu în competiție cu ei înșiși. Le place să sublinieze cât de mult au crescut, să arate cum au evoluat. Un jurnal al lecturilor este o metodă excelentă de a ține evidența evoluției lor în lumea cărților.

Jurnalul poate fi o agendă simplă, un caiet special dedicat acestui scop sau o mapă frumos decorată – în funcție de dorințe, imaginație și posibilități, iar fiecărei cărți citite să îi fie dedicată o pagină (maximum două). În cazul unei mape se poate alege chiar crearea unor fișe de lectură standard ce ar trebui completate. Totul ține de cât de mult timp și cât de multă energie doriți să investiți în acest demers. O astfel de fișă de lectură standard am întocmit și eu pentru un club al cititorilor mai mari ca vârstă, pe care îl moderez, poate vă inspiră.

În acest jurnal al lecturilor scrieți împreună data la care ați început și terminat cartea, titlul, autorul, o frază care să rezume acțiunea, câteva cuvinte despre personajul care v-a impresionat sau cum v-a făcut să vă simțiți, despre ideile care v-au venit citind sau emoțiile trezite de conținutul cărții, despre ce ați învățat din carte sau ce dileme și întrebări v-a trezit opera. Pe măsură ce citiți (sau citește singur), cereți copiilor să deseneze imaginea ce le-a rămas în minte după cele citite sau la final creați o scenetă/serie de benzi desenate pe baza cărții. Este o extraordinară metodă de sedimentare a informațiilor, iar limita imaginației este cerul. La final, acordați note sau steluțe cărții. În acest fel, dacă micii cititori doresc să revină asupra unei cărți sau au nevoie de un anumit detaliu (mai ales dacă e vorba de lecturi școlare obligatorii), să îl poată regăsi repede.

Din experiența de copil și de organizator de evenimente cu copii #proudserialreader știu cât de important este pentru cei mici să își decidă singuri și să își schimbe propriile reguli. Cu siguranță asta se aplică și în cazul scrierii în jurnal: este important să se bucure de această experiență!

Crezi că un jurnal al lecturii l-ar încuraja pe copil să citească mai mult?

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

Sursă foto header

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare