Înconjurul lumii prin semne de carte

de / February 23rd, 2017 / 889 vizualizari

Pasiunea pentru citit aduce cu sine mai multe pasiuni. E ca un bulb mic și plămând de floare ce încolțește și scoate la iveală alte floricele mai mici sau mai mari. În cazul meu, nenumăratele căni simpatice din dulap, ceaiul nelipsit din casă, accesoriile fel și fel care-mi înveselesc lecturile și semnele de carte variate stau drept dovadă. Toate se leagă între ele și una fără cealaltă nu pot exista în universul meu de cititor în serie.

Se spune că un cititor își face semn de carte din orice. Ei bine, cred că un cititor ar trebui să fie pregătit și să aibă un semn de carte autentic la îndemână și nu să se apuce să îndoaie colțul paginii sau să improvizeze cu un bilet de tramvai, un bon de cumpărături, eticheta de la ciorapi sau mai știu eu ce. Nu arăt cu degetul. Foarte bine pentru cei ce știu să improvizeze și pentru cei ce citesc indiferent de circumstanțe. Nu exclud faptul că eu am o problemă, dorindu-mi ca totul să fie pus la punct și momentul lecturii să fie perfect.

Așadar, acum câțiva ani mi s-a pus pata pe semnele de carte. Semne mici, mari, colorate, cu magnet, de toate felurile, națiile și desigur cu o poveste în spate, așa că am adunat o întreagă colecție. Câte am în total nu știu, nu le-am numărat niciodată. Îmi place să potrivesc lecturile cu semnele de carte, așa că îmi ia ceva timp să aleg un semn înainte să încep o nouă lectură. Țin aici cont de descrierea cărții, iar în sensul în care semnul nu se potrivește… îl schimb pe parcurs! Asta mă face să mă simt mai în mijlocul poveștii din carte. Ca de exemplu, acum citesc cartea Carlei Guelfenbein – “Cu tine în depărtare” și am un semn de carte din Franța, căci Emilia, tânăra studentă din carte, provine de acolo.


Țin minte aproape în cazul fiecărui semn de unde e și ce m-a făcut să-l iau cu mine. De curând m-am gândit că ar fi fain ca în colecție mea de semne de carte să am o serie mai aparte, și anume o serie călătoare. Scopul e să adun semne de carte din diferițe colțuri și țări ale Pământului, astfel încât lecturile mele să fie și mai pline de povești și lumi minunate. Așa că, fie când am avut eu ocazia, fie prin intermediul prietenilor ce au călătorit pe undeva (cărora le mulțumesc mult, mult, mult!), am reușit să fac rost de semne de carte dintr-o țară sau alta. Până acum am reușit să colecționez din 17 țări. Sper eu, colecția să crească și să fiu din ce în ce mai mândră de ea. Vă arăt mai jos doar câte un semn din fiecare țară, căci din unele colțișoare am chiar mai multe.

Spania, Italia, Franța și Anglia

Cipru, Egipt, Grecia și Turcia

Portugalia, Germania, Olanda și Finlanda

Polonia, Malta, Scoția și Japonia

Și, bineînțeles, România. Acestea sunt semnele pe care le folosesc cel mai des.

Așa-i că aveți și voi o colecție de semne de carte? Le adunați aleatoriu sau aveți o poveste în spate? Aștept să-mi scrieți, poate-mi dați noi idei pentru o altă serie în colecția mea.

Sursă foto: arhiva personală

# # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

9 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare