Recenzii care ustură

de / January 22nd, 2017 / 676 vizualizari

Deși am întâlnit multe cărți care nu mi-au plăcut, am reușit cumva să-mi păstrez diplomația atunci când le-am scris recenziile. Stilul meu de a judeca o operă literară constă mai mult în încercarea de a înțelege celălalt punct de vedere (atunci când e cazul) și de a accepta mai degrabă lipsa de compatibilitate între cum văd eu viața și cum o vede scriitorul respectiv, a cărui carte nu mi-a plăcut. Dar este normal ca acest stil să nu fie adoptat de toți cititorii. Și probabil, când se trage linie undeva, recenziile negative dure, fără menajamente, sunt mai populare decât ale mele.

Unele dintre recenziie de cărți de pe Amazon, dar și de pe Goodreads sau alte site-uri de profil, reușesc să-mi smulgă un zâmbet chiar și atunci când desființează o carte care mi-a plăcut. Asta pentru că apreciez umorul în orice formă și stare de agregare, inclusiv când ținta ironiilor sunt cărți care-mi plac. Dar nu toată lumea apreciază această tranșare a lucrurilor preferate și vedem adesea comentarii dezaprobatoare, care pun la îndoială judecata și competența unui cititor cu altă părere.

Hai să nu mai fim atât de sensibili la criticile dure care nu ne vizează personal. Cred că fiecare este îndreptățit să judece volumul respectiv, atâta timp cât cunoaște conținutul lui. Așadar, iată câteva recenzii negative, usturătoare, culese de pe Amazon.com și traduse în română (deși probabil în limba originală sunt mai savuroase). Citiți-le și căliți-vă de sensibilitatea la critici!

Despre “Aventurile lui Huckleberry Finn” (de Mark Twain):

Orice ai face, nu citi această carte. Este lungă, dificilă iar povestea total nașpa. O mulțime de oameni spun că această carte este încărcată de înțelesuri ascunse, DAR NU ESTE! Mark Twain a scris o poveste stupidă despre un băiat și un sclav plutind pe Mississippi. VAI, CE INTERESANT! Da, sigur. E o mare pierdere de timp, ar trebui scoasă din programa școlară, pentru că Twain folosește cuvântul cu N mult prea mult (nigger – negru). Cartea asta ar trebui să primească premiul “Curcanul Secolului”. Să facem un grătar imens pe care să punem toate copiile ei tipărite.”

Despre “1984” (de George Orwell)

La început mi-a plăcut. Apoi, a început să mi se pară oribilă, în jurul momentului când Winston face sex cu prietena lui. Am urât cartea asta atât de mult încât am uitat cum se numește.”

Despre “Marele Gatsby” (de F. Scott Fitzgerald)

Un substitut excelent pentru Valium… Cel mai artificial umflat fenomen de la bursa de valori din 1929 încoace și, la fel ca acesta, te bagă într-o depresie majoră.”

Despre “Anna Karenina” (de Lev Tolstoi)

Cum poate oricine să citească așa ceva? Cine afirmă că este cea mai bună operă clasică din toate timpurile probabil are creierul nefuncțional. Ce poate fi plăcut la o carte, care mai întâi de toate este un ghid despre:

  • Cum să tai iarba corect
  • Cum să vânezi urși
  • Cum să-ți abandonezi propriul copil pentru un gigolo.

Dacă vroiam toate astea, citeam Almanahul Fermierilor.”

Despre “Doamna Bovary” (de Gustave Flaubert)

Doamne, cartea asta a fost groaznică. Una dintre puținele nuvele pe care nu am fost capabilă să o termin, sau chiar să ajung la jumătate. A fost PREA PLICTISITOARE! Înainte să o arunc în coșul de la caritate, am răsfoit rapid restul să văd dacă ceva, orice lucru interesant se întâmplă până la urmă. Nope.”

Despre “Jane Eyre” (de Charlotte Bronte)

Oh, Jane Eyre a fost atât de plictisitoare! Dar desigur, nu am fost niciodată o fetiță, publicul țintă pentru acest gen de poveste. Se citește ca un jurnal, fără partea cu “Dragă Jurnalule” și cuprinde viața lui Jane, imaginată de tânăra Charlotte. Am citit-o doar ca temă pentru ora de literatură.”

Și un poster al unui utilizator Goodreads, care sintetizează o altă opinie negativă:

Despre “Mănâncă, roagă-te, Iubește” (de Elizabeth Gilbert)

“Pentru că oameni din întreaga lume sunt mereu pregătiți să ajute femei privilegiate, cu probleme superficiale

Cititori, ați face o astfel de recenzie unei cărți, sau preferați variante mai subtile de critică literară?

# # # # # # # # # # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare