Noutăți literare de la Nemira, Corint, Publica și Trei

de / January 16th, 2017 / 400 vizualizari

Anul a-nceput în forță! Dacă săptămâna trecută discutam despre cărțile cele mai apreciate de noi în 2016, iată că azi ne îndreptăm atenția către noutățile anunțate de edituri. Dintre ele, am ales câteva titluri pe care trebuie neapărat să le așezăm pe listele de lecturi. Dacă sunt și alte titluri apărute în 2017 care vă fac cu ochiul, ni le puteți recomanda mai jos, în zona de comentarii!

 

Femei periculoase, vol. 1 de George R.R. Martin şi Garden Dozois –  Editura Nemira

Războinice care manevrează cu măiestrie sabia, femei pilot, femei din spațiu, ucigașe în serie, femei fatale irezistibile, vrăjitoare, fete rele, rebele și supereroine. Toate, în palpitanta antologie Femei periculoase concepută de George R.R. Martin și Gardner Dozois. Joe Abercrombie, Jim Butcher sau Brandon Sanderson se întâlnesc cu Lev Grossman și Carrie Vaughn în paginile unei cărți în care cititorul va găsi SF, fantasy, horror, suspans, care contrazice orice așteptări și confirmă că, într-adevăr, imaginația nu are limite.

În viitorul postapocaliptic și în trecutul îndepărtat, luptele se poartă mai ales pe căi nebănuite, personajele se dezvăluie mai ales așa cum nu ni le închipuim și poveștile se petrec mai ales ca în literatură: în deplină libertate.

Pe lângă povestirile premiate sau nominalizate cuprinse în antologie, Femei periculoase a primit Premiul World Fantasy pentru Cea mai bună antologie din 2014.

Antologia cuprinde poveşti pentru toate gusturile. Dacă îţî plac romane istorice precum Outlander, vă recomandăm Cântecul Norei, dacă eşti fan al trilogiei Magicienii, nu trebuie să ratezi povestirea lui Lev Grossman din acest volum, iar dacă eşti cititor de thrillere, Ştiu cum să le-agăţ şi Sau mi s-a frânt inima sunt poveştile potrivite pentru tine.

 

Lunea începe sâmbătă, de Arkadi și Boris Strugaţki – Editura Nemira

Lunea începe sâmbăta este un SF neobişnuit care parodiază ştiinţa, cu elemente de paranormal şi fantastic, cu foarte mult umor şi care explorează mitologia şi folclorul ruseşti. O satiră la adresa birocraţiei, a instituţiilor de stat, dar şi a oamenilor de ştiinţă, văzuţi ca nişte magi nebuni.

Totul porneşte de la Centrul de Analiză a Noțiunilor Cabalistice Inexplicabile, pe scurt CANCI. Privalov Alexandr Ivanovici, zis Saşa, un tânăr programator din Leningrad, ia la ocazie doi autostopişti si este convins de aceştia să rămână în Soroveţ şi sălucreze alături de ei la CANCI, iar acolo descoperim alături de el o lume fantastică.

Publicat în anii ’60, în plin avânt al cercetării științifice sovietice, amintind de lumea lui Gogol și de universul lui Kafka, romanul Lunea începe sâmbăta etalează o fantezie fără margini și un umor irezistibil.

Povestite cu un simț ludic inegalabil, aventurile lui Sașa din Leningrad și activitățile Centrului de Analiză a Noțiunilor Cabalistice Inexplicabile reprezintă pretextul ideal pentru persiflarea regimului comunist și a aberațiilor lui. Cartea conţine multe referinţe la basme, mai ales cele ruseşti, dar şi la mitologie. Astfel, la CANCI descoperim personaje precum Baba Yaga, Merlin, Cain, djini şi vampiri.  

Privind spre omul real de lângă noi prin intermediul unei ficțiuni în care umanul este cel mai adesea deformat, capodopera comică a lui Boris și Arkadi Strugațki, cea mai cunoscută carte a celor doi scriitori în țara natală, face elogiul omului de știință pasionat și încrezător, obsedat de fericirea ființei umane.

 

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă de Barbara Leaming – Editura Corint

(Premiera filmului cu Natalie Portman în rolul principal a avut loc pe 13 ianuarie.)

Cu măiestrie și sensibilitate, biografia scrisă de Barbara Leaming explorează lumea aparent magică a tinereții lui Jackie, căsătoria ca de poveste cu un senator și candidat la președinție bogat și atrăgător, și transformarea ei uimitoare într-o soție abilă de politician și o Primă Doamnă unică. Felul cum tânăra femeie a respins hotărât ideea unei „căsătorii sigure”, ca soție a vreunui bărbat remarcabil din punct de vedere social dar absolut predictibil, a condus-o către JFK și, în timp, către faima internațională. Însă trauma asasinării soțului avea să-i dăuneze mai mult decât s-a știut. Până acum.

„Jacqueline a fost metafora vizuală a administrației Kennedy și efigia modei anilor 1960. Alături de accesoriile celebrității feminine, personalitatea sa întregește portretul Primei Doamne ca etalon internațional, cel puțin pentru secolul XX, și cu siguranță continuă să reprezinte un clasic al feminității din preajma puterii supreme, fiind denumită de presa internațională Regina Americii sau Prima Doamnă a Modei.” – Diana Mandache

„Leaming îi conturează lui Jackie Kennedy un portret tulburător și sensibil, descrie lupta curajoasă a acesteia pentru a-și salva căsnicia și a-și crea propria identitate.” USA Today

 

Nu așa procedăm noi aici! O poveste despre cum cresc, decad și cresc din nou organizațiile de John Kotter și Holger Rathgeber – Editura Publica

A fost odată ca niciodată un clan de suricate ce trăia în Kalahari, o regiune din sudul Africii. După ani de creștere constantă, seceta a redus drastic resursele clanului, iar atacurile mortale ale vulturilor s-au înmulțit. Pe măsură ce lucrurile se înrăutățesc, armonia clanului se destramă. Echipa de conducere se ceartă cu privire la posibilele soluții, iar sugestiile din partea lucrătorilor din prima linie primesc un răspuns demoralizant: „Nu așa procedăm noi aici!”.

Prin urmare, Nadia, o suricată inteligentă și aventuroasă, pleacă în căutarea unor idei noi, care să ajute clanul din care face parte și ea, aflat în dificultate. Descoperă un grup mult mai mic, care acționează foarte diferit, cu mult mai multă agilitate și muncă în echipă. Aceste suricate au dezvoltat soluții inovatoare pentru a găsi hrană și a scăpa de vulturi. Dar nu totul în acest mic clan este așa perfect cum pare la prima vedere. Poate Nadia să-și dea seama cum să găsească modalitatea în care să combine ce e mai bun în ambele lumi – un clan mare, disciplinat, bine administrat și un clan mic, informal, provocator – înainte de a fi prea târziu?

Această carte distilează deceniile de experiență și studiile premiate ale lui Kotter pentru a dezvălui de ce organizațiile cresc și decad și cum pot crește din nou când se confruntă cu dificultăți.

Această parabolă originală ne demonstrează că, în vremuri în schimbare, suntem mai în siguranță atunci când inovăm! Spencer Johnson, MD, autorul cărții Cine mi-a luat cașcavalul?

 

Curcubeul apare și dispare. O mamă şi fiul său despre viaţă, dragoste şi pierderi de Anderson Cooper și Gloria Vanderbilt – Editura Publica

Anderson Cooper s-a considerat dintotdeauna foarte apropiat de mama sa. Cu toate acestea, din cauza carierei de jurnalist pentru CNN și CBS care îi ocupă mare parte din timp, nu a fost prea mult alături de ea. La un moment dat, cu câteva săptămâni înainte să împlinească 91 de ani, Gloria Vanderbilt s-a îmbolnăvit grav pentru prima dată în viaţă. Acest lucru i-a determinat pe cei doi să vrea să-şi schimbe relaţia prin intermediul unei conversaţii de un an, aşa cum nu mai avuseseră niciodată. Rezultatul este o corespondenţă surprinzător de sinceră şi plină de însemnătate, în care cei doi discută despre vieţile lor, despre aspectele care contează pentru fiecare dintre ei şi despre lucrurile pe care vor să le afle unul despre celălalt.

În acest schimb de scrisori deseori amuzant şi emoţionant, Anderson Cooper şi Gloria Vanderbilt îşi împărtăşesc cele mai intime gânduri şi adevăruri despre lume, pe care le-au aflat de-a lungul vieţii. Cuvintele celor doi autori reflectă personalitatea distinctă a fiecăruia dintre ei – viziunea jurnalistică a lui Anderson Cooper asupra lumii contrastează cu idealismul şi optimismul fără rezerve al mamei sale.

 

Cincizeci de umbre întunecate, ediția oficială tie-in, E L James – Editura Trei

Această ediție include fotografiile și comentariile autoarei E L James din timpul filmărilor — și un fragment din următoarea sa carte, Cincizeci de umbre întunecate. Versiunea lui Christian Grey.

Intimidată de preferințele speciale și de secretele întunecate ale lui Christian Grey, tânărul om de afaceri irezistibil, dar chinuit de o suferință ascunsă, Anastasia Steele s-a despărțit de el. Însă do¬minată în fiecare clipă de dorința de a fi cu el, Ana nu poate rezista când Christian îi propune un nou aranjament. Cei doi se aruncă iarăși în aventura lor erotică mistuitoare, iar Ana află mai multe despre trecutul cumplit al iubitului său imprevizibil și pretențios. În vreme ce Christian se luptă cu propriii demoni, Ana se confruntă cu furia și invidia femeilor care au trecut prin patul lui Grey înaintea ei. În plus, trebuie să ia cea mai importantă decizie din viața sa.

 

Cum vi se par cărțile? Pe care le-ați lua acasă?

Sursă foto

# # # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul precedent

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare