Cele mai bune cărți ale anului 2016: nominalizările echipei Serial Readers

de / January 10th, 2017 / 1,512 vizualizari

Cum sperăm că v-am obișnuit deja, la început de an ne uităm la ce-am făcut (hm, adică ce am citit) în ultimele 12 luni, ce ne-a plăcut și ce nu și cât de mulțumiți suntem de noi, cititorii în serie. Și pentru că sperăm să vă inspirăm și pe voi, fiecare membru al echipei Serial Readers a făcut un top 3 al celor mai bune cărți citite în 2016 – dacă ați ratat ceva, să vă aducem noi aminte. Dar primim și recomandări, să știți că suntem mereu dornici de cărți noi și frumoase!

Veți observa că nu toate cărțile sunt publicate în 2016 pentru că… suntem subiectivi și sinceri, vă spunem ce ne-a plăcut cel mai mult din ce ne-a căzut în mână anul trecut, fie că-s cărți noi sau vechi. Bune să fie!

 

rose under fire razbouil nu are chip de femeie central park

BIANCA M. CĂLIN

Anul 2016 a fost unul foarte bun în materie de cărți. Am avut ocazia de a citi atât cărți foarte bune, cât și unele mai puțin pe gustul meu. Cert este că am trecut printr-o gamă foarte largă de genuri: de la clasice, până la thriller și science fiction, am citit tot ce am considerat că mă va ”răpi” din lumea reală și mă va duce pe tărâmuri magice. Cele mai bune trei cărți din 2016? Nu pot alege, cel puțin nu cu ușurință! Am cel puțin 5 cărți preferate și dacă aș alege numai 3, aș simți că le fac o mare nedreptate celorlalte. Cu toate acestea, Anca insistă să alegem doar 3 și cum nu vreau să-mi supăr colega… Ei bine, acesta este topul meu:

1. Rose under fire – Elizabeth Wein
Rose under fire este continuarea cărții Nume de Cod: Verity și încă nu a fost publicată în România, dar sper că asta să se întâmple cât mai repede. Este o carte cum rar întâlnești. Emoționantă, dar extrem de reală și foarte tulburătoare, cu personaje care îți intră la suflet și o poveste care marchează. Abia aștept să o recitesc!

2. Războiul nu are chip de femeie – Svetlana Alexievici
Am adorat mereu romanele de război, însă Războiul nu are chip de femeie este o carte cu totul și cu totul specială. Mărturiile femeilor care au luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial sunt emoționante, tulburătoare și adevărate comori istorice. Nu există carte mai bună dacă vrei să afli cum se trăia pe vremea războiului decât romanul lui Alexievici!

3. Central Park – Guillaume Musso
Thriller cu accente de dramă. O poveste incredibilă, emoționantă și captivantă, o intrigă complicată, bine construită, și personaje extrem de reale. Un final care te face să vrei să recitești imediat cartea. Cât despre Musso, am de gând să citesc toate romanele lui.

 

cartea cu apolodor - top 2016 cărți pasare cantatoare artur

PATRICIA LIDIA

2016 a fost anul revelațiilor și trezirii, anul schimbărilor. Odată cu îmbarcarea în echipa Serial Readers mi-am propus să mă dedic exclusiv cărților care îmi fac plăcere: parenting și pentru copii. Mi-am dat seama că citind cărți pentru oameni mari (dacă aș scrie «pentru adulți», m-aș gândi la obscenități și nu ar fi frumos din partea mea!), mereu mă așteptam să apară o baghetă magică să rezolve problema sau un animăluț fermecat care să schimbe intriga! Iar cu Greuceanu mereu alături nici nu a fost greu să mă dedic cărților pentru copii! Lista de mai jos, cu 3 titluri preferate citite în 2016, este doar o enumerare și nu un top 3-2-1:

1. Cartea cu Apolodor – Gellu Naum
Când am aflat că urmează o reeditare a minunatei cărți, am fost mai mult decât entuziasmată. Este o poveste versificată, o carte a copilăriei noastre, cu foarte mult potenţial de activităţi creative după finalizarea lecturii. Cred că ajută şi felul în care a fost ilustrată, ceva mai descriptiv de data asta şi mai aproape de copii. Abia aștept să o citesc și copiilor de la clubul de lectură!

2. Pasăre cântătoare – Kathryn Erskine
Am plâns sub prosop pe plajă citind această carte. M-a marcat profund și m-a făcut să îmi dau seama că noi, oamenii, suntem extreme de complecși în interiorul nostru, deși la suprafață suntem aparent simpli. Cartea pune un accent deosebit pe lipsa capacității persoanei cu sindromul Aspenger de a manifesta emoții sau empatie, demonstrând că în timp ce persoanele cu AS nu își pot arăta emoțiile, asta nu înseamnă că nu simt emoție. Două aspecte total diferite, care merită ținute minte!

3. Artur – Luc Besson
Cele 4 cărți care îl au protagonist pe Artur m-au cucerit pe deplin. Lecturate în hamac, la umbră, când afară e o căldură dogoritoare, alături de o limonadă cu gheață (sau un ice-coffee, dacă vârsta permite), sunt un răsfăț pentru orice cititor. Aventurile lui Artur, un băiețel de numai 10 ani, sunt atât de viu imaginate, dialogurile – realiste și personajele – minunat creionate, că nu ai cum să nu te transpui în acea lume magică.

 

elon musk sabia destinului cantecul sangelui

BOGDAN BALOSTIN

Anul 2016 a fost pentru mine un an sărac în a găsi calitate. În timp ce eram înconjurat de hit-uri și bestseller-uri am refuzat să mă las sedus de acestea și am citit ce am avut scris pe lista din anii trecuți. Nu am terminat lista și așa cum zicea un om înțelept (și apoi a zis-o și Stephen King în lumea literară) înconjoară-te de cantitate și vei descoperi și calitate. Cu toate acestea există cărți care se luptă pentru topul meu în 2016:

1. Elon Musk – Ashlee Vance

O surpriză pentru topul meu din 2016, pe primul loc nu este o carte de ficțiune, ci o carte biografică a acestui antreprenor revoluționar. Elon Musk a pus bazele unor companii care sună științifico-fantastic într-o societate în care a investi sigur însemnă să faci afaceri pe internet sau să mai deschizi un supermarket. Paypal, SpaceX, Tesla, Solar City sunt afaceri de succes care au început deja să revoluționeze societatea americană și încet-încet întreaga lume. Dacă vreți să cunoașteți mintea din spatele acestor realizări, cu bune și rele, recomand această carte.

2. Sabia Destinului, seria Witcher, volumul 2 – Andrzej Sapkowski

O poveste care ne arată că poveștile pot fi și inteligente și pline de morală, în același timp. Am fost încântat de fiecare dintre povestirile din acest volum și de-abia aștept să se lanseze seria de romane cu „Sângele elfilor” (cu mari speranțe anul acesta)

3. Cântecul sângelui – Anthony Ryan

O școală de luptă cu senzații de Harry Potter, recomandată adulților. O carte lungă, violentă și fascinantă, planificată atent pentru momentul de final. Nu există scene fără importanță, doar pentru a șoca sau a surprinde. Ca minusuri, înainte de final, anumite pasaje par prea lungi datorită unei scriituri nu tocmai cizelate (poate și traducerea e de vină).

 

misterul regelui - top 2016 cărți grit - top 2016 cărți lectii de magie - top 2016 cărți

OANA GRECEA

În 2016 am citit mult și am scris mai puțin. Am avut norocul să țin în mână cărți care m-au interesat sau care, chiar dacă m-au dezamăgit prin scriitură sau abordare au avut cel puțin un exemplu de urmat. Cred că am ajuns la înțelepciunea propovăduită de Stephen King în cartea „Despre scris” – „Fiecare carte pe care o deschideți are propria lecție sau lecții de oferit, iar destul de des din cărțile proaste ai mai multe de învățat decât din cele bune. Trebuie să citești tot felul de cărți, în același timp rafinându-ți mereu opera”. Prin urmare, topul meu este unul greu întocmit, pentru că mi-au plăcut multe alte cărți.

1. Misterul regelui: despre scris – Stephen King

O recomand tuturor celor care cred că cititul este o pierdere de timp, tuturor celor care își închipuie că scrisul este la îndemâna oricui sau că a fi coerent este un lucru care se învață doar în cărțile pentru copii.

2. Grit – Angela Duckworth

Termenul definește combinația de pasiune și perseverență care se găsește la fiecare dintre noi și care definește, de fapt, secretul realizărilor excepționale. „Fără efort, talentul tău nu este nimic mai mult decât potențialul tău neatins. Fără efort, abilitatea ta nu este nimic mai mult decât ceea ce ai fi putut să faci, dar n-ai făcut. Cu efort, talentul devine abilitate și, în același timp, efortul face abilitatea productivă”. O carte pentru toți părinții deștepți care au urechi de auzit și minte să aplice ce citesc.

3. Lecții de Magie – Elizabeth Gilbert

Ei bine, nimănui nu-i strică un strop de realism combinat cu o credință oarbă de reușită. Magie fără muncă nu se poate și asta ne-o spune Gilbert cu mare grație. Trebuie să fii dispus să-ți asumi riscuri dacă vrei să duci o viață creativă, dar, în același timp, o viață creativă e viața cea mai grozavă cu putință.

 

price lestat - top 2016 cărți autora liiceanu - ea si el istoria secreta a visului

ANDRES

Să aleg doar trei cărți dintre cele citite într-un an, e dificil. Foarte dificil. M-am uitat peste lista de titluri citite și am făcut o listă scurtă. De aici, am ales cele trei titluri după trei criterii: autor preferat, cartea care m-a inspirat și cartea care mi-a oferit răspunsuri. Le voi prezenta în cele ce urmează, dar pe lângă ele aș vrea să menționez câteva cărți ale unor autori i-am descoperit în 2016 și pe care vi le recomand cu mare drag: Maestrul și Margareta (Mihail Bulgakov), Acum ne despărțim (Truman Capote), Înainte să te cunosc (Jojo Moyes), Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată (Cristina Nemerovschi), Cea mai frumoasă carte din lume (Éric-Emmanuel Schmitt).

1. Prince Lestat – Anne Rice

Dacă este o autoare pe care o admir și pe care mi-a plăcea să o întâlnesc în această viață, atunci Anne Rice este aceea. Sunt mai bine de cinsprezece ani de când ocupă locul întâi în topul meu de „autori favoriți” și tot atâția ani de când mi-am promis că-i voi citi toate cărțile. Dacă pe atunci așteptam cu nerăbdare să-i fie traduse cărțile la noi, acum îi urmăresc pagina de Facebook și mă bucur de fiecare video cu ea, de fiecare live și anunț pe care îl face. Unul intre acestea este că lucrează la scenariul pentru serialul The Vampire Chronicles. Când am citit Prince Lestat, anul trecut, nici nu știam că urmează o altă carte, credeam că seria e la final. Prince Lestat nu poate fi prezentată în câteva cuvinte (așa cum ne-a cerut Anca), de aceea vă voi invita să citiți recenzia aici. Ceea ce vă pot spune e că, dacă vreți să citiți fantasy cu vampiri, citiți seria acestei autoare, puteți începe chiar cu Prince Lestat. El este The One and Only, The Prince and The King of Them All. Anne Rice a creat o lume pornind de la o tragedie personală (google it!), iar lumea aceasta este fascinantă.

2. Ea și El. Biografia unei relații – Aurora Liiceanu

Aceasta este cartea care mi-a dat ideea proiectului O altfel de recomandare. Am fost cucerită de la primele pagini și am simțit nevoia să o recomand pagină cu pagină, citat cu citat. Este o carte pe care o citești și ai impresia că ești prezent la discuțiile dintre terapeut și Ea, ești martorul unei relații în care El nu e prezent fizic. Am avut momente în care am vrut să intervin, să îi spun Ei că o înțeleg, dar că trebuie să meargă mai departe. El, dacă a iubit-o, a iubit-o în felul lui egoist, dar nu o merită. Terapeuta avea însă răspunsurile, replicile care mă linișteau și-mi alungau pornirile, revolta. Cum ar fi să las cartea să se recomande prin câteva fragmente citite? – aceasta a fost întrebarea. Și așa apărut primul video, prima recomadare altfel. O găsiți pe youtube, aici. Să puneți mâna pe Ea și El. Biografia unei relații cu prima ocazie. Este minunată!

3. Istoria secretă a visului – Robert Moss

Am perioade în care visez mult, sunt vise pe care le percep ca pe trăiri în lumi paralele. Mă trezesc obosită ca după o zi de muncă. Aș vrea să mai pot dormi un pic pentru a alunga starea de agitație cu care m-am trezit. Istoria secretă a visului mi-a picat în mâini într-o perioadă în care visele-mi erau atât de intense, încât ajunsesem să le notez. Am descoperit astfel că există o lume a visătorilor. Visele au influențat oamenii din cele mai vechi timpuri și, cel mai probabil mulți sunt influențați și astăzi. Visul este esențial pentru supraviețuirea și evoluția noastră, spune autorul. Am fost intrigată de această afirmație și am pornit alăuri de el într-o călătorie fascinantă. Am aflat cum au fost influențate de vise unele dintre cele mai cunoscute personalități ale lumii, printre care Ioana d’Arc, Mark Twain, Freud sau Winston Churchill. Dacă vi se întâmplă să vă treziți din somn cu senzația că ați alergat toată noaptea, atunci vă recomand această carte.

 

america de peste pogrom femeia in fata oglinzii fata din tren - top 2016 cărți

CORNELIA POPA

2016 a fost un an bogat, tare bogat. Pe lângă faptul că a fost anul în care am reușit să citesc cele mai multe cărți (49), totodată am descoperit și scriitori care mai de care mai faini, am citit mai multe genuri literare decât de obicei și m-am bucurat de fiecare lectură în parte. Așa că, deși pare o vorbă clișeică, mi-e într-adevăr foarte greu să aleg doar 3 cărți preferate. Le-am sucit și întors pe toate părțile, iar prin eliminare am reușit să scot în față ce i-a plăcut inimii mai mult din lectura anului trecut. Totuși, am să profit de faptul că nu s-a precizat nimic de scriitori preferați, ci doar de cărți, așa că o să-l pun la loc de cinste pe Guillaume Musso. De ce? Pentru că la el nu pot recomanda o singură carte. Toate sunt absolut captivante și ți se lipesc de suflet, așa că nu ezitați să-l citiți și să-l aveți în biblioteca personală. Sper ca-n fiecare an să am de citit ceva de Musso, mai mult nu-mi doresc. Pe lângă Musso, iată ce scriitori și cărți m-au fascinat anul trecut:

1. America de peste Pogrom – Cătălin Mihuleac 

L-am descoperit pe Mihuleac din pură întâmplare și, după ce l-am citit, mai că mi-a căzut cerul în cap. Cartea sa nu-i compusă doar din povești și trăiri, ci din adevăr crunt și frânturi de istorie. Are un talent deosebit de-a scoate în evidență sufletul omului și de-a reda tot ce simte acesta. Faptul că vorbește fără frică și ocolișuri despre Pogromul de la Iași, masacrul de acum mulți ani ce s-a ținut mai mult în secret, dă dovadă de curaj și devotament pentru semenii săi. Talentul său de-a scrie și de-a îmbina tragicul și comicul m-a cucerit încă de la primele pagini.

2. Femeia în fața oglinzii – Éric-Emmanuel Schmitt

Un roman ce cuprinde trei povești fantastice și cutremurătoare în același timp. Trei femei, trei epoci diferite și totuși un fir narativ subtil și fermecător ce le înnoadă atât de frumos. N-ai cum să lași cartea din mână și să nu simți că pătrunzi în ea că printr-un portal magic. Schmitt a mai scris și alte cărți faine, însă aceasta mi s-a părut cu adevărat o capodoperă.

3. Fata din tren – Paula Hawkins

Drama personajelor din carte și cursul poveștii ce se dă peste cap țin în suspans cititorul până la ultima pagină. Mi-a plăcut mult și chiar de mi s-au înroșit ochii până la finalul cărții, nu regret că am citit-o pe nerăsuflate. A meritat să stea deschisă în mâinile mele de la început și până la sfârșit.

 

beautiful you - top 2016 cărți secretele succesului parcul cioburilor

SILVIA IOANA

Mi-ar plăcea să spun că anul 2016 a fost unul în care am descoperit numeroase cărți mișto, care s-ar bate cu furci și topoare pentru acest top. Dar pare-se că pentru mine cel puțin, nu a fost tocmai un an al revelațiilor literare. Nu înseamnă că a trecut necitit, dar că am sperat și am tot sperat să întâlnesc cărți fabuloase, care nu au depășit însă stadiul de „Ok, merge“. Partea interesantă e că fix pe final de an, plus începutul acestui mirific 2017, m-au lovit una după alta cărțile superbe pe care mi-aș fi dorit să le încoronez în top. Dar pentru că trebuie să păstrez “vibrația” lui 2016, voi continua cu prezentarea a trei lecturi valoroase care mi-au trecut prin mână, prin minte și în cele din urmă prin suflet:

1. Beautiful You – Chuck Palahniuk

„Frumoasa” se află în acest top datorită mai multor motive: este lipsită de monotonie și previzibilitate, are umor și o acțiune care stârnește reacții de genul „Ce naiba citesc aici?!”. Autorul s-a folosit de toate aceste elemente pentru a crea o satiră socială și s-a apropiat de subiecte oarecum delicate pentru a le face ferfeniță sub ochii cititorilor. Sunt convinsă că acest roman obraznic va rămâne în memoria oricărui cititor, un timp îndelungat.

2. Secretele succesului – Dale Carnegie

Pentru că am recitit-o în acest an, am și urcat-o în top. Până în prezent nu am reușit să găsesc o carte de self-help mai bună decât aceasta. Am întâlnit, în mod dezamăgitor, sfaturi de genul „Repetați-vă de 10 ori în gând până credeți lucrul X”, la niște autori considerați figuri de seamă în domeniul evoluției personale. Nu este cazul lui Dale Carnegie, care ne învață să batem la ușile care trebuie și să ne construim propriul angrenaj de relații, cu scopul de a avea succes. Sfaturile lui sunt cum nu se poate mai actuale în prezent și vizează inteligența socială, mai degrabă decât auto-disciplina impusă până la limite.

3. Parcul cioburilor – Alina Bronsky

Nu eram hotărâtă dacă acest mic roman al autoarei germane va intra în topul meu. Însă nu l-am putut lăsa pe afară atâta timp cât a reușit să mă miște, cum nu au făcut-o alte romane, mult mai apreciate și cunoscute. Cum a făcut asta? Prin frumusețea cu care expune o parte inestetică a societății, prin ușurința cu care pune o adolescentă rebelă ca narator și prin curajul de a da cărțile pe față, arătând că soarele poate străluci cu putere și asupra unei mahalale îngropate în sărăcie.

umanii - top 2016 cărți inainte sa te cunosc confidentul - top 2016 cărți

MISS VALERY

Ca cititor în serie, să alegi trei cărți preferate din cele citite în decursul unui an este ca și cum ai fi nevoit să alegi dintre diverse părți ale corpului: poate nu îți plac toate la fel de mult, dar întregul lor te definește ca persoană. Cu toate acestea, la începutul fiecărui an privim cu nostalgie la lista lecturilor trecute și ne dăm seama că sunt titluri care, chiar și la luni distanță, trezesc ceva în noi. Pe acest criteriu mi-am conturat topul personal care, anul acesta, arată în felul următor:

1. Umanii – Matt Haig

„Într-o bună zi umanii vor locui pe Marte. Dar nimic de acolo nu va fi mai captivant decât o singură dimineață cu cerul acoperit de nori de pe Pământ.”- concluzia cărții care m-a făcut să iubesc și mai mult oamenii. Cartea lui Matt Haig mi-a plăcut de la primul rând și până la ultimul punct. Poate că nu va revoluționa literatura, dar a revoluționat lumea mea și pentru mine este motiv suficient să o pun în fruntea clasamentului din acest an. Cartea aceasta este cel mai eficient tratament împotriva depresiei și un reminder constant că, înainte de toate, suntem Umani. Nu oameni, ci Umani. Dacă aveți răbdarea și curiozitatea să citiți mai mult, găsiți aici recenzia mea.

2. Înainte să te cunosc – Jojo Moyes

Declar anul acesta ca fiind anul Jojo Moyes. Deși am citit prima carte semnată de ea acum aproape 3 ani (One plus One, pentru curioși), abia anul acesta m-a cucerit iremediabil cu Me Before You – Înainte să te cunosc. Nu o să insist, pentru că am tot povestit și despre carte și despre film, va sfătuiesc doar să o citiți dacă nu ați făcut-o deja. Cât de mult mi-a plăcut? Suficient încât să mai citesc încă 4 cărți scrise de Jojo Moyes în decurs de câteva luni, trei dintre ele în engleză, nemaiavând răbdare să aștept varianta în limba română. Da, atât de mult.

3. Confidentul – Helene Gremillon

Cartea lunii Noiembrie pe Serial Readers, Confidentul lui Helen Gremillon m-a făcut să pun mâna pe foaie și pix și să mă apuc de trimis scrisori (bine, vederi). Cu harul menit marilor povestitori, Helen Gremillon își transformă cititorii în confidenți, așa că mai tot timpul am avut impresia că titlul mi se adresează. Un roman de debut care a debutat cu succes și în topul preferințelor mele, Confidentul are tot ceea ce caut eu la o carte: un stil literar de excepție, personaje ușor de îndrăgit, cu care rezonezi ușor, povești de dragoste, scrisori, suspans. În plus, iubesc acele cărți la finalul căruia mă simt motivată să fac ceva, orice-în cazul acesta, să scriu persoanelor dragi.

Nu pot să închei fără să amintesc de cea mai așteptată carte a lui 2016, pentru mine: Cartea clanului din Baltimore, de Joel Dicker. Chiar dacă nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor (în apărarea lui, trebuie să recunosc că așteptările cam depășeau orice limită), a fost o lectură agreabilă, pe care am perceput-o ca pe o încălzire pentru un nou mare roman semnat de Joel Dicker. A girl can dream!

 

stonertrilogia new york-uluide ce fierbe copilul in mamaliga

ANCA ZAHARIA

Anul ce-a trecut m-a făcut să conștientizez că n-o să ating niciodată cele 100 de cărți pe care mi le tot stabilesc la fiecare început de an drept provocare pe Goodreads; după același eșec din ultimii 2-3 ani, am acceptat adevărul: cu greu trec de 90 de cărți citite într-un an. Așa că, de acum înainte, numărul cărților nu va mai conta. De fapt, numărul n-a contat așa de mult nici în 2016, dar mi-a plăcut să-mi păstrez doza caracteristică de încăpățânare. Trișez și eu, la fel ca Andres, și vă recomand extra: Fiarele n-au patrie, Copiii lui Hansen, Oona și Salinger, O lebădă sălbatică și alte povești, Haruki Murakami cu tot ce a făcut el în viața asta.

1. Stoner –  John Williams

M-am eschivat când a apărut cartea, deși auzeam zilnic atât de multe despre ea. Apoi am cedat și am citit-o, m-am bucurat că eu și Stoner ne-am găsit, așa cum se întâmplă cu fiecare carte minunată. M-a emoționat (nu foarte mult), m-a enervat (mult), m-a revoltat (extrem) – și de asta mi-a plăcut. Am empatizat cu personajul principal până la punctul în care am plâns de frustrare pentru că nu luase deciziile pe care le doream eu. Știu, e „doar o carte”, cum sunt toate, dar citind-o… am uitat că Stoner e „doar” o carte.

2. De ce fierbe copilul în mămăligă – Aglaja Veteranyi

Nu e un secret că am o slăbiciune extraordinară pentru cei cu probleme psihice și respect, admirație și fascinație pentru sinucigași. Iar cartea asta mi-a luat aceste slăbiciuni și s-a hrănit din ele, mărindu-i poate exponențial impactul pe care l-a avut asupra mea. Despre nefericire, nebunie, revoltă, copilărie se scrie mult, dar numai în De ce fierbe copilul în mămăligă am găsit formula perfectă, pe care să o înțeleg 100% și cu care să rezonez. Am să iubesc cartea asta cât timp o să supraviețuiesc aici.

3. Trilogia New York-ului – Paul Auster

Vreau doar ca la bătrânețe, când o să fiu prea pretențioasă pentru a citi ceva nou, să-mi amintesc să recitesc cartea asta. Până atunci voi fi reușit cumva să vizitez și New York-ul, acest spațiu descris de Auster ca unul aproape mistic, unde viețile se împletesc altfel decât în orice alt loc de pe planetă. Așa să mă țină memoria.

 

Sperăm că, dacă v-a atras atenția măcar unul dintre titluri, motivațiile noastre pentru alegerea în top să vă fi determinat să descoperiți și cartea. N-am insistat pe Me Before You pentru că s-ar fi regăsit pe listele… aproape tuturor, nu doar pe lista Valeriei. Și asta doar pentru că mi-am rugat colegii să nu includă cartea în top, promițându-le să o menționez aici, la final, cu coroniță, așa cum și-au dorit ei.

 

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

Anca Zaharia

Iubitoare de cuvinte scrise și matroană la Ancazaharia.ro. Autoare a cărților „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar” și "Suicid" apărute la Herg Benet.

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare