Premiile Goncourt și Renaudot 2016… la feminin

de / November 4th, 2016 / 302 vizualizari

Anul acesta, premiile Goncourt și Renaudot, decernate pe 3 noiembrie, au ajuns la autoarea de origine marocană Leïla Slimani (35 ani) și, respectiv, la scriitoarea franceză Yasmina Reza (57 ani).

“Chanson douce”, publicat de editura Gallimard, este cel de-al doilea roman al scriitoarei Leïla Slimani și tratează o temă sumbră: uciderea a doi copii de către bona lor, pe fondul unor reflecții despre societate.

leila-selimani

Leïla Slimani este cea de-a 12-a femeie – și doar a cincea scriitoare de limbă franceză – care a fost recompensată cu premiul Goncourt. Romanul său a fost ales în primul țur de scrutin cu șase voturi favorabile contra celor două primite de Gaël Faye (Petit Pays) și de unul singur pentru Catherine Cusset (L’Autre qu’on adorait) și Régis Jauffret (Cannibales). Selecția juriului făcută într-un singur țur este destul de rară în istoria Goncourt.

În aceeași zi, scriitoarea Yasmina Reza, autoare de romane și piese de teatru, a primit premiul literar Renaudot pentru romanul “Babylone”, unde este prezentată povestea unui bărbat care și-a strangulat soția în urma unei neînțelegeri.

yasmina-raza

Premiul Renaudot a fost creat în 1926 de 10 critici literari care așteptau rezultatele deliberării juriului premiului Goncourt. Deși cele două premii nu au o legătură oficială, ele sunt anunțate în aceeași zi, la restaurantul Drouant din Paris. Juriul premiului Renaudot alege mereu un alt laureat în cazul în care scriitorul care ar fi fost prima alegere primește premiul Goncourt și astfel a devenit un fel de “premiu de consolare”.

Sursa

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare