Cum a fost la a doua ediție Cititori pe bicicletă în Timișoara

de / September 13th, 2016 / 375 vizualizari

Când m-am mutat în Timișoara, în urmă cu 10 ani, eram fascinată de Operă, Filarmonică, nu trecea săptămână să nu ies la «culturalizare». Timpul a trecut și am început să prind gustul festivalurilor și evenimentelor ne-instituționale și non-formale: Festivalul Plai, FILTM, Verde pentru biciclete. Timișoara mi-a devenit casă, m-am integrat neașteptat de bine și niciodată nu am simțit că aș fi un «venetic». Anii au trecut și mai mult și am ajuns să fiu parte a acestora și să am o satisfacție deosebită că pot și eu contribui cumva la bucuria timișorenilor de a participa la cât mai multe activități deosebite și interesante.

cititori-pe-bicicleta-patricia

Primul eveniment de avengură la care am participat activ este a doua ediție Cititori pe bicicletă, ce a avut loc pe 11 septembrie 2016, o acțiune importantă pentru promovarea bicicletei și a cărții. Scopul evenimentului a fost de a încuraja cititul ca activitate culturală obișnuită în rândul bicicliștilor timișoreni, prin oferirea unui cadru plăcut și stimulant și a unor exemple de bună-practică prin implicarea în educarea culturală a unor potențiali și actuali consumatori de carte. Evenimentul, organizat de Fundația Bega în cadrul Verde pentru Biciclete și librăria “La Două Bufnițe”, a fost compus din două părți: o plimbare de plăcere prin oraș, urmată de o lectură publică la finalul pedalării. Vreți să știți ce fain m-am simțit și cât de tari au fost acțiunile din Piața Unirii? Și dacă nu vreți, eu tot vă spun!

Vă voi povesti mai întâi despre atelierul ținut de mine pentru micii devoratori de cărţi, ca să pot să mă laud. Deși inițial propusesem 4 secțiuni, lectură liberă – fiecare citește ce vrea, din cărțile pe care și le aduce de acasă sau pe care le punem la dispoziție la fața locului, lectură cursivă și expresivă, mimă în echipă cu tema cărți și crearea unei cărți de povești personalizate, din cauza vârstei mici a participanților ne-am rezumat la crearea unei cărți de povești personalizate și lectură cursivă și expresivă. Am desenat, am compus, am citit, am râs, ne-am simțit bine și am mai și împărțit premii (tombolă) pentru micuții creatori. Deliciul ascultătorilor a fost Balada unui greier mic, de George Topârceanu, și Aventurile râmei Ollie, de Olga Gudynn.

cititori-pe-bicicleta1

cititori-pe-bicicleta2

cititori-pe-bicicleta5

cititori-pe-bicicleta3

Ascultătorii mai maturi s-au delectat cu lecturi publice susținute de scriitori timișoreni de renume: Adriana Babeţi, Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Tudor Creţu, Adela Dragomir, Viorel Marineasa, Alexandru Potcoavă, Radu Pavel Gheo, Daniela Raţiu, Daniel Vighi, iar unii iubitori de frumos mai îndrăzneți și-au dezvoltat, alături de Ana Pușcașu, creativitatea prin crearea de texte cu caracter literar folosind tehnici dadaiste.

Selfie-urile au fost la mare căutare la acest eveniment. Bicicliștii au fost rugați să facă poze cu cartea pe care o citesc și să o urce pe contul de Facebook sau pe cel de Instagram cu hashtagurile #suntcititorpebicicleta și #poartaocarte, fotografia cea mai apreciată (cu cel mai mare număr de like-uri) fiind recompensată. Totodată, pe durata atelierelor s-a desfășurat concursul foto ”Bufnițele citesc” – participanții la eveniment s-au fotografiat la panoul ”La Două Bufnițe” şi au urcat poza pe reţelele de socializare Facebook, Instagram sau Twitter, însoţite de hashtag-urile #bufnitelecitesc şi #cititoripebicicleta.

În zona de lecturi publice, pe întreaga perioadă a evenimentului, a fost plasat un coș pentru donații de cărți, volume ce vor ajunge în posesia unor copii cu posibilități reduse. În aceeași zonă Asociaţia Culturală Ariergarda a avut un stand de prezentare a activităţilor derulate şi un stand de vânzare de carte, amfitrioni fiind scriitorii Daniel Vighi şi Viorel Marineasa. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, susținătoare a evenimentului, a avut de asemenea un info-point.

“Ne propunem ca prin proiectul librăriei să creăm un spaţiu cultural de referinţă pentru timişoreni şi mediul artistic local, dar şi pentru turiştii care ne vizitează oraşul, de aceea la evenimentul de duminică vrem să îi aducem împreună pe cititori şi pe scriitorii, să creăm un loc al întâlnirilor şi discuţiilor pe teme culturale. Credem că pe lângă responsabilitatea comercială, o librărie trebuie să țină cont și de responsabilitatea culturală pe care o are.” – afirmă Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă, owners ”La Două Bufnițe”.

Mai multe imagini pe pagina Verde pentru biciclete >>

Foto: arhiva personală

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare