Cele mai frumoase zece cupluri din literatură

de / April 8th, 2016 / 11,879 vizualizari

Sunt sigură că indiferent de preferințele în materie literară, fiecare cititor se relaxează uneori cu câte un roman de dragoste. Fie că este vorba despre un roman clasic în stilul surorilor Bronte sau unul contemporan, poveștile de dragoste reușite au puterea de a ne face să experimentăm un amalgam de sentimente. Începând de la primii fluturași până la durerea unei despărțiri, ajungem să trăim alături de personaje puterea dragostei și, de cele mai multe ori, să ne îndrăgostim și noi. De respectiva carte, de personaje, de viață, alegerea este a fiecărui cititor.

Bineînțeles, nu fiecare carte este pentru toată lumea. Cert este că în lumea literară există o mulțime de povești de dragoste care au frânt inimile a milioane de cititori din lumea întreagă. Eu mă dau în vânt după o poveste de dragoste cu urcâșuri și coborâșuri, în special dacă este însoțită de un pic de thriller și mystery. Și pentru că vremea frumoasă de-afară mă face să vreau să ies în lume și să îmi caut dragostea vieții mele, am decis să mă uit peste toate cărțile de dragoste pe care le-am citit până acum și să aleg poveștile care m-au impresionat cel mai tare. Împărtășesc lista și cu voi în caz că vă miroase, asemeni mie, a dragoste în aerul primăverii de-abia intrate în drepturi!

Maitreyi și Mircea Eliade din ”Maitreyi” de Mircea Eliade

maitreyiÎncep această listă cu o carte scrisă de unul dintre autorii mei preferați: ”Maitreyi” de Mircea Eliade. Cartea spune povestea adevărată pe care chiar autorul a trăit-o în India, unde s-a îndrăgostit de bengaleza Maitreyi. Iubirea lor a fost una cu adevărat pasională, însă menită să eșueze încă de la început, din cauza diferențelor dintre ei. Eu m-am îndrăgostit imediat de povestea lor, care mi se pare de un romantism aparte și care este una dintre poveștile mele de dragoste preferate.

Clare Abshire și Henry DeTamble din Soția călătorului în timp de Audrey Niffenegger

Nu am să uit niciodată această carte despre relația dintre un călător în timp și o femeie normală. Intensitatea dragostei dintre Clare și Henry este evidentă pentru cititor, iar frumusețea relației lor te face să te îndrăgostești de personaje imediat. Sfârșitul mi-a frânt inima, dar într-un fel mi-a și vindecat-o. Recomand această carte tuturor romanticilor care caută o carte unică.

Juliette și Warner din ”Shatter me” de Tahereh Mafi

Juliette și Warner sau Juliette și Adam? Dacă ați citit seria ”Shatter me” de Tahereh Mafi știți deja disputa dintre cele două personaje principale masculine. Jumătate dintre cititorii seriei îl preferă pe Adam, în timp ce cealaltă jumătate ține cu Warner. Eu fac parte din a doua categorie. Am vrut ca Warner și Juliette să sfârșească împreună încă de la primele scene în care Warner este introdus cititorilor. Acesta este unul dintre cuplurile în care el și ea sunt extrem de diferiți la suprafață, dar care, de fapt, se potrivesc extrem de bine. Dragostea mi s-a întipărit definitiv în minte și în inimă!

Rose Hathaway și Dimitri Belikov din seria ”Academia Vampirilor” de Richelle Mead

Seria ”Academia Vampirilor” a fost prima serie după ”Amurg” pe care am citit-o când eram mică și care m-a făcut să mă îndrăgostesc de cărți. Unul dintre motivele pentru care am iubit această serie atât de mult este relația dintre Rose și Dimitri. Când mă gândesc la povestea lor de dragoste, prin minte îmi trec mii de momente în care am suspinat, am râs, am plâns și am zâmbit fericită. Rose și Dimitri vor fi mereu unul dintre cuplurile mele preferate!

Hazel Grace și Augustus Waters din ”Sub aceeași stea” de John Green

hazel grace and augustus watersBănuiesc că știți că Hazel s-a îndrăgostit de Augustus la fel cum te ia somnul: încet, apoi deodată, brusc. Ce poate fi mai frumos de atât? Dragostea aceasta adolescentină, dar profundă dintre doi bolnavi de cancer m-a obsedat multă vreme. Mi-a plăcut felul în care povestea lor este scrisă, m-am îndrăgostit de Augustus și am citit cartea de cel puțin trei ori, de fiecare dată îndrăgostindu-mă și mai tare de tragica dragoste dintre Hazel și Augustus.

Nastya Kashnikov și Josh Bennett din ”Mare Tranquillitatis” de Katja Millay

Nastya și John sunt două personaje cu trecuturi dureroase și cu caractere ușor problematice, care își găsesc consolarea în iubirea ce se naște între ei. Faptul că Nastya este pianistă și John un băiat rău m-a făcut să iubesc povestea lor, poate pentru că într-un fel m-am regăsit pe mine în ea. Plină de citate superbe și scene impresionante, cartea m-a impresionat de la primele pagini, iar Nastya și Josh sunt unul dintre cuplurile mele preferate.

Lina Vilkas și Andruis din ”Printre tonuri cenușii” Ruta Sepetys

Lina și Andruis trăiesc o poveste de dragoste interzisă într-un lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Între ei se naște o iubire inocentă, timidă, dar adevărată, care va supraviețui tuturor piedicilor pe care viața i le va pune. Povestea celor două personaje mi-a adus un zâmbet enorm pe buze și mi-a rămas la suflet pentru totdeauna!

Eleanor și Park din ”Eleanor & Park” de Rainbow Rowell

Am ajuns la una dintre cărțile mele preferate, ”Eleanor & Park”. M-am atașat de aceste două personaje absolut adorabile de la primele pagini. Cred că ce m-a impresionat cel mai mult la dragostea celor doi au fost diferențele dintre ei și felul în care cei doi au reușit să treacă peste ele și să se iubească cu sinceritate. Sfârșitul, totuși, mi-a frânt inima!

Mia și Adam din ”Dacă aș rămâne” de Gayle Forman

mia and adamMia și Adam sunt două personaje complet diferite. Mia este o violoncelistă care poartă rochii elegante și pantofi cu tocuri, în timp ce Adam este un chitarist care cântă rock în baruri pline de fum de țigară și oameni fără inhibiții. Povestea lor este presărată de scene frumoase, dar și de unele de-a dreptul sfâșietoare. Mi-a plăcut povestea celor doi tocmai din cauza acestor diferențe dintre ei, iar acum că am trăit și eu ceva asemănător și mă pot regăsi în sentimentele Miei, cuplul acesta înseamnă mult mai mult pentru mine.

Katherine și Heathcliff din ”La răscruce de vânturi” de Emily Bronte

Închei cu unul dintre cele mai cunoscute cupluri: Katherine și Heathcliff, care sunt protagoniștii uneia dintre cele mai ciudate și mai frumoase povești de dragoste din câte am citit. Îmi aduc aminte că atunci când citit ”La răscruce de vânturi” pentru prima dată, am fost complet fermecată de atmosfera cărții, dar și de dragostea dintre cele două personaje. Nu cred că mai este cazul să vă explic de ce mi-a plăcut atât de mult, nu? Este pur și simplu superbă!

Nu știu dacă sunteți sau nu de acord cu mine, dar aceste zece povești de dragoste m-au impresionat cel mai mult dintre toate cele pe care le-am citit. Scriind acest articol, am retrăit sentimentele pe care le-am trăit în timpul lecturii fiecărei cărți și acum vreau să le recitesc. Eh, viața de cititor… Nu este deloc ușoară!

Pentru voi care sunt cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-ați citit? Aștept recomandările voastre în comentarii. 🙂

# # # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare