5 cărți de citit cu cei mici în pregătirea Crăciunului

de / December 16th, 2015 / 603 vizualizari

Guest post scris de Patricia Lidia.

Din anii copilăriei timpurii am rămas cu un obicei pe cât de bizar atunci, pe atât de drag mie acum: pregătirea sărbătorii de Crăciun prin povești specifice. Pe parcursul lunii decembrie citeam, în fiecare seară, câte o poveste de iarnă, bunicii se sprijineau obosiți de soba caldă, iar eu citeam, cum puteam, pe litere, silabe, cuvinte, povestea. Erau seri pline de încărcătură emoțională, pe care și acum mi le amintesc cu același drag și a căror nostalgie m-a determinat să duc mai departe tradiția și cu fiul meu, limitând, pentru început, tradiția la săptămâna dinainte de sărbătoarea albă. Așadar, iată cărțile pe care le citim noi în acest minunat decembrie:

3 povesti cu ingeri3 Povești cu Îngeri
Autor: Ileana Vasilescu
Editura: Creanga Fermecată
Număr povești: 3
Vârsta: 1+

Este o carte în specificul stil al pedagogiei Waldorf ce mi-a topit inima și m-a făcut să reconsider multe lucruri din jurul meu, devenind mai empatică și pregătindu-mă sufletește și mai bine pentru Nașterea Pruncului. Două din cele trei povești prezentate în carte sunt prilej de a crea momente magice alături de cei mici, de a recâștiga din farmecul propriei copilării și de a ne apropia de Crăciun cu pregătirea plină de considerație pe care o cere acest moment: Îngerii Crăciunului se pregătesc de marea sărbătoare a Nașterii, este un nou început, iar Îngerul cu mantie Violet, cel cu mantie Albastră, cel cu mantie Roșie și cel cu mantie Albă îl însoțesc pe micul Filip într-o călătorie ce ține 4 săptămâni (exact perioada postului Sfintelor Sărbători de iarnă), iar Îngerul Păzitor o ajută pe Clara să scape de frica de întuneric și să fie curajoasă. Cea de-a treia poveste, legenda ghiocelului, ne vorbește despre floarea apărută din clopoțeii de aur ai Îngerului ce se rostogolesc dintr-un cer în alt cer, dintr-un nor pe alt nor și apoi cad pe zăpada cernită peste lume.

Cartea poate fi găsită pe pagina Editurii Creanga Fermecată, aici >>


Darul lui Mos Craciun2Darul lui Moș Crăciun
Autor: T.O. Bobe
Editura: Humanitas
Număr povești: 1
Vârsta: 1+

Cartea dezvăluie o poveste minunată despre scrisori, scrise și nescrise, către Moș Crăciun, despre vise și dorințe care zboară către Laponia, unde sunt analizate și împlinite la fel ca dorințele pe care le aduc scrisorile către Moșul. Gabi, Mihai si Bianca, doi băieți și o pisică, îl așteaptă pe Moș Crăciun. Fiecare își dorește altceva (Bianca, pisicuța, vrea să îi aducă Moșul abilitatea de a prinde șoareci, Gabi își caută un prieten, iar Mihai vrea să realizeze cel mai frumos desen reprezentându-l pe Moș Crăciun), iar toate dorințele lor prind viață după o vizită în casa lui Moș Crăciun. După ce am citit povestea, Greuceanu meu a mai zăbovit o perioadă bună asupra cărții, răsfoind-o singur și arătând cu degetul imaginile cu Moș Crăciun.

Cartea poate fi găsită pe Cartepedia.ro aici >>

Scrisoare pentru Mos CraciunScrisoare pentru Moș Crăciun
Autor: Cristina Beatrice Preda
Editura: Benefica
Număr povești: 1
Vârsta: 1+

Am citit povestea pe nerăsuflate, urmărind cu atenție firul poveștii: Maria, o fetiță drăgălașă,  îi scrie Moşului o scrisoare mai specială, îşi doreşte ca bunicul ei să-şi regăsească în suflet dorinţa de a se bucura de Crăciun; Moş Crăciun o transformă într-un fulg-steluţă, care zboară la bunic şi îl ajută să-şi amintească lucrurile frumoase din trecut, apoi se transformă la loc în Maria şi se bucură alături de bunic de sărbătoare. Cred că această poveste ne pregătește excelent pentru prima ninsoare de care ne vom bucura anul acesta.

Cartea poate fi găsită pe Libris.ro aici >>


Craciunul in cele mai frumoase povestiriCrăciunul în cele mai frumoase povestiri
Autor: Charles Dickens, Oscar Wilde, Harriet Beecher Stowe, Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle, O. Henry, Elizabeth Gaskell, Herbert W. Collingwood, Henry Van Dyke, Charles Dickens
Editura: Nemira
Număr povești: 10
Vârsta: 7+

Este cartea perfectă de Crăciun: o colecție de povestioare scurte, unele, mai cunoscute, altele, mai puțin, menite să răspândească spiritul Crăciunului. Lipsită de imagini colorate, cartea nu a fost captivantă pentru micuțul meu, așa că am decis să o citesc eu cât timp doarme el și să îi adaptez poveștile seara, la culcare. Mi-au amintit însă cu nostalgie de poveștile de altădată, din ținuturi de vis, din păduri îndepărtate sau din case primitoare despre seara aşteptată de toţi copiii. Nu regret deloc decizia, peste câțiva ani, când va mai crește, vom putea citi împreună cărțile, deoarece lipsa desenelor din carte îmbie la descătușarea imaginației și la discuții creative pornind de la povestea în sine.

Cartea poate fi găsită pe Elefant.ro aici >>

Rime de CraciunRime de Crăciun
Autor: Lucia Muntean
Editura: Genesis
Număr poezii: 18
Vârsta: 1+ (4+ sugerat de autoare)

Experiența de cadru didactic a autoarei se resimte în aceste poezioare de Crăciun: rime facil de memorat, ritmuri ușor de menținut, versuri cursive, drăgălașe, pline de candoare și sensibilitate. Poeziile surprind atmosfera de sărbătoare din mijlocul familiei, când familia se adună împreună și cu toții petrec timp de calitate, bucurându-se de cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face unii altora: timpul și întreaga noastră atenție. Poeziile sunt strategic așezate în carte, formând o călătorie care începe cu prima zăpadă, continuă cu colindele și tradițiile de Crăciun și se termină cu cadourile descoperite sub bradul împodobit în Ajun. Mi s-a părut haios să cânt unele dintre poezii, astfel că Greuceanu începe să fredoneze (ce se poate numi fredonat la 14 luni) când ajungem la imaginile poeziilor pe care „le-am pus pe note”. Un succes garantat, mai ales dacă micuțul / micuța nu are răbdarea necesară să asculte mai mult de câteva minute.

Cartea poate fi găsită pe Elefant.ro aici >>

Pe măsură ce Greuceanu meu va crește, vom adăuga noi și noi cărți listei. Pentru anul viitor mi-am propus să pun în ghetuța lui Moș Nicolae Tiptil, Crăciunul se apropie, de Eugenia Glavan și Cum a furat Grinch Crăciunul, de Dr. Seuss, să avem timp să ne bucurăm de ele până vine Moș Crăciun.

# # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare