Zece reguli de baza pe care sa le urmati cand imprumutati o carte

de / September 21st, 2015 / 6,610 vizualizari

Guest Post scris de Bianca M. Calin.

Nu au fost rare datile in care m-am gasit in situatia de a fi nevoita sa refuz un prieten care m-a rugat sa ii imprumut o carte. Desi sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa aiba acces la carti si mi-ar placea sa ajut cat mai multa lume care nu are posibilitatea de a le achizitiona la fel de usor, tin foarte mult la cartile mele. Pentru mine, cartile au reprezentat intotdeauna rodul muncii mele, mandria mea. Tin la cartile din biblioteca la fel de mult cum tin la vioara mea si la hainele din dulap. Asta pentru ca mi le-am cumparat singura, din bani mei si, de multe ori, am facut eforturi pentru a putea citi o anumita carte. Bineinteles, motivul principal este pentru ca ador cartile. Sunt ca si bebelusii mei.

Lasand la o parte pasiunea ciudata pentru cartile mele, trec la subiect. Acum un an, pe vremea asta, inca nu imprumutasem o carte. Nici macar una. Am fost mereu de parere ca a imprumuta carti este un obicei destul de ciudat. Ideea de a nu avea o anumita carte in biblioteca ma facea sa ma incrunt. Stiti, era gandul acela ca este la altcineva si nu o pot proteja…

Insa, pana la urma, un prieten m-a convins sa ii imprumut seria „Jocurile foamei”, nou-nouta, promitandu-mi ca va avea grija de ea. Nu stiu de ce am acceptat sa i-o dau, insa miracolul s-a intamplat. Am imprumutat o serie completa, nu doar o carte. Mi-am promis apoi sa nu mai dau nimanui o carte imprumut. A fost o experienta foarte urata, cartile fiindu-mi returnate intr-o stare nu tocmai buna, dupa mult timp si dupa multe discutii si certuri cu „prietenul” meu. De atunci nu am mai imprumutat nici o carte, insa asta nu inseamna ca voi nu o veti face.

Sunt sigura ca v-ati gasit deja in situatia de a fi imprumutat cuiva o carte. Daca nu, se poate intampla. Pe de alta parte, puteti fi voi cei care vor sa imprumute o carte pe care vreti sa o cititi si pe care nu o aveti. Oricum ar fi, pentru a evita experienta prin care am trecut eu, am intocmit o serie de zece reguli de baza pe care trebuie sa le urmati atunci cand imprumutati o carte. Zece reguli simple de urmat, insa care va pot asigura un mare plus ca om. Daca stii sa ai grija de o carte, poti fi sigur ca vei fi de zece ori mai placut de cel care iti imprumuta cartea.

Deci, luati un pix si o hartie si incepeti sa notati cele zece reguli:

  1. Sa aveti grija de carte

Regula principala atunci cand imprumutati o carte este sa aveti grija de ea. A primi o carte in stare perfecta si a o returna intr-o stare deteriorata este cel mai nepoliticos lucru pe care il puteti face. Ganditi-va ca imprumutati cuiva laptop-ul vostru pentru un proiect important si va este inapoiat cu zgarieturi si cu virusi pe el. Cum v-ati simti? Nu prea dragut, nu? Asa ca aveti mereu grija de o carte imprumutata. Incercati sa nu o luati cu voi peste tot, ca sa nu cumva sa o pierdeti.

  1. Sa o cititi repede

Un lucru care m-a enervat atunci cand am imprumutat seria “Jocurile foamei’” prietenului meu a fost faptul ca mi-a returnat-o dupa mai bine de o luna. Este foarte urat sa imprumuti o carte si sa te faci ca uiti de ea, in speranta ca si detinatorul cartii respective va uita si vei putea adauga o carte in biblioteca ta fara prea mult efort. Incercati sa cititi repede si sa returnati cartea dupa cateva zile. Astfel, persoana care v-a imprumutat-o va avea inceredere in voi si, de asemenea, o veti scuti de grija ca nu va mai primi cartea inapoi.

  1. Sa folositi semne de carte

Am primit cartile inapoi cu colturile paginilor indoite, iar asta m-a suparat foarte tare. Ganditi-va ca acea carte nu va apartine si nu puteti face ce vreti cu ea. Daca atunci cand citit cartile voastre obisnuiti sa indoiti paginile in loc sa folositi un semn de carte, foarte bine. Insa atunci cand cititi cartea altcuiva, fiti politicosi si nu faceti asta. Folositi un semn de carte. Persoana care v-a imprumutat cartea va aprecia acest lucru si ii veti castiga increderea.

  1. Sa nu pierdeti cartea

Din fericire, la mine nu s-a intamplat asta, dar a pierde cartea altcuiva este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteti face. Incercati sa nu o luati cu voi in locurile in care mergeti ca sa evitati riscul de a o pierde. A pierde o carte inseamna a pierde increderea persoanei care v-a imprumutat cartea. In cazul in care totusi se intampla sa pierdeti cartea, cel mai bine ar fi sa o cumparati si sa o returnati, cu scuzele de rigoare.

  1. Sa nu o folositi drept suport de pahare

Una dintre cartile pe care le-am imprumutat avea pe coperta din spate urmele unui pahar. Nu va puteti imagina cat de deranjata am fost de acest lucru. Atunci cand cineva va imprumuta o carte, se asteapta de la voi sa aveti respect fata de carte si sa nu v-o insusiti. Exista suporturi de pahare pe care le puteti folosi cand beti o cafea. J

  1. Sa nu indoiti cotorul cartii

Pentru ca incerc mereu sa imi protejez cartile si pentru ca am fixatia ca si cartile mele sa fie in stare cat mai buna, incerc mereu sa nu deschid foarte tare cartea pe care o citesc, astfel incat sa nu indoi cotorul. Daca imprumutati o carte, incercati sa faceti acelasi lucru. (A se reciti regula numarul 1!) Protejati cartea pentru a va asigura ca veti putea imprumuta carti si in viitor.

  1. Sa nu o imprumutati altor prieteni

Un lucru ingrozitor pe care il puteti face cand imprumutati cartea este sa o imprumutati si altor prieteni. Credeti-ma, daca cineva va imprumuta o carte, v-o imprumuta voua, nu si altor zece persoane pe care probabil nu le cunoaste. Este un lucru deranjant sa stii ca o carte de-a ta este la o persoana pe care nu o cunosti si, mai mult, fara consimtamantul tau. Deci nu, nu faceti asta! Sub nici o forma.

  1. Sa nu scrieti pe ea

Daca aveti nevoie urgenta de o hartie si nu gasiti altceva decat cartea pe care ati imprumutat-o, mai bine scrieti-va in palma. Asa nu veti supara pe nimeni.

  1. Sa respectati persoana care v-a imprumutat cartea

Aceasta regula se refera la toate regulile de pana acum. Cand imprumutati o carte, respectati individul care v-a imprumutat cartea si incercati sa urmati toate regulile de mai sus. Astfel, va veti asigura un prieten care sa va imprumute carti si care sa aiba incredere in voi.

  1. Sa discutati cartea cu cel care v-a imprumutat-o

Aceasta este ultima regula si cea mai flexibila. Este mai mult un sfat decat o regula. Atunci cand imprumutati o carte, pentru cel care v-o imprumuta este un moment de panica, dar si unul de entuziasm. In sfarsit are cu cine discuta cartea pentru care a pierdut nopti de somn! In momentul in care returnati cartea, incercati sa discutati cu respectivul cartea pe care v-a imprumutat-o: ce v-a placut, ce nu v-a placut, aspecte care v-au placut amandurora, personaje simpatice, antipatice etc. Va asigur ca ii veti face o bucurie persoanei respective.

Acestea sunt cele zece reguli de baza pe care trebuie sa le urmati atunci cand imprumutati o carte. Nu sunt greu de urmat, dar va pot garanta respectul si increderea celui de la care ati imprumutat cartea (și o sursa de carti de citit). 😉

Sursa foto

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

11 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare