Cloud Atlas – Trecutul, prezentul si viitorul in sase povesti

de / December 1st, 2012 / 279 vizualizari

Cloud AtlasEverything is connected

Atlasul norilor (Cloud Atlas) este cu siguranta unul dintre cele mai complexe filme pe care le-am vazut in ultima vreme. Asa cum, de altfel, este si romanul care i-a stat la baza, semnat de David Mitchell.

Catalogata drept “dificil de ecranizat”, daca nu chiar “imposibil”, cartea lui Mitchell a primit, totusi, filmul pe care il merita. Pana acum, parerile sunt predominant elogioase: se pare ca Tom Tykwer si Andy Wachowski si Lana Wachowski (fratii minune din spatele proiectului Matrix) au folosit cum trebuie bugetul de 100 milioane de dolari (impresionant pentru un film independent). Lumile prezentate in film, apartinand de perioade diferite, sunt construite exemplar, nimic de reprosat la acest capitol. Fiecare poveste – sunt sase in total, fiindca la urma urmei compozitia Cloud Atlas este un sextet – ne transpune intr-o alta perioada: dintr-o insula din Pacificul secolului 19, pana la un Seul al viitorului si un univers post-apocaliptic.

Daca i se poate aduce vreun repros filmului, ar fi ca acesta este mult prea lung, cu cele aproape 3 ore ale sale. Dar la o asemenea complexitate a povestii, nici ca se putea altfel.

Intreaga pelicula este o provocare si in majoritatea cazurilor, probabil ca mai este necesara cel putin o vizualizare pentru a-i intelege toate substraturile. Greu de incadrat intr-o categorie anume, filmul are cate ceva din toate: SF (se simte influenta Matrix), actiune, comedie, romantism. Daca nu cu toate, atunci cel putin cu o poveste tot veti rezona. Iar daca filmul nu reuseste sa va prinda, incercati atunci sa identificati diversele roluri interpretate de o mana de actori (dar ce actori!) si ramaneti pana la final, sa vedeti in ce masura ati nimerit… sau nu. Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Susan Sarandon, Jim Broadbent si Ben Whishaw (tocmai ce ma plangeam intr-un post anterior ca nu il vad in filme atat de des pe cat ar merita) sunt, uneori, foarte greu de recunoscut, dar, alteori, limitarile machiajului sunt evidente.

Nu o sa va spun prea multe despre subiect. Sincer vorbind, e greu sa prezinti in cateva cuvinte un scenariu de o asemenea complexitate. Ma voi limita in schimb la vorbele lui Sonmi, care suprind cel mai bine esenta celor sase povesti si a vietii, in general: “Our lives are not our own. We are bound to others. Past and present. And by each crime; and every kindness we birth our future.”

 

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare