Recenzie Annabel scrisa de "Anca Zaharia"



Recenzie Annabel scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Annabel 26.6 lei *
Annabel 34.95 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Annabel
Autor (i): Kathleen Winter
Anca Zaharia Anca Zaharia pe 2016-03-29 18:46:07 Rating:

„Annabel” este cea mai frumoasă carte pe care am citit-o în ultima vreme; nu are caracteristicile unui debut – de multe ori previzibil, șchiopătând, cu suișuri și coborâșuri stilistice și tehnice.

A apărut la noi în 2012 și m-a dus cu gândul, datorită temei ce a întors pe multe părți identitatea sexuală și greutățile întâmpinate pentru conturarea și afirmarea acestei identități, la „Daneza” lui David Ebershoff. Cartea asta are durere în stare pură ce pare să curgă printre cuvintele din ea, împletindu-se cu evenimentele, devenind parte din ele și parte din ființele neînțelese.

Jacinta și Treadway au un copil care, la naștere, prezintă organele pentru ambele sexe. Dincolo de șocanta descoperire a incertitudinii date de starea copilului hermafrodit este teribila decizie, cu mai multe tăișuri, a celor din jur.

Copilul ajunge să fie ștampilat ca fiind „băiat”, decizie aparținând tatălui său; i se coase vaginul și ia hormoni pentru ca trăsăturile masculine să i se accentueze. Cumva, în timp, devine băiat ca aspect, deși partea sa feminină încearcă să iasă la suprafață, făcându-i probleme lui, ducând-o pe mama sa la instabilitate.

Adevărul îi este ascuns copilului, lui Wayne, și treptat dezvăluit și explicat în timp, de cele mai multe ori din întâmplare sau ca urmare a unor neplăceri – la vârsta pubertății, menstruația îi cauzează sângerări care îi umplu cavitatea abdominală până când este nevoie de o operație. Fosta vecină a familiei, Thomasina, - și adevărată prietenă a lui Wayne – îl ajută, îl consiliază pe copil, îi explică cum nu e nimic în neregulă cu el, că nimic nu este vina lui. Ba chiar îi spune Annabel, dându-i și un nume de fată, atât de potrivit dualității sale.

E bine scrisă, e optimistă dincolo de deprimarea pe care ți-o induce, e atât de mult despre oameni și sentimente și temeri încât nu cred că ai cum să n-o placi pe „Annabel”, un debut al scriitoarei Kathleen Winter atât de aclamat. Și pe bună dreptate, căci e monumentală fiecare descriere, fiecare sentiment surprins ca într-un glob de sticlă, de unde poate fi studiat pe orice parte. E despre eșec și acceptare, dar și despre revenire și justiție.

L-am antipatizat pe tatăl lui Wayne/Annabel până la ultimele pagini pentru atitudine și decizii, însă la final m-a câștigat: își susține copilul să fie cine vrea, ba chiar plănuiește o răzbunare pentru cel care îi abuzase copilul (în urma unui alt episod de acumulare de sânge în abdomen, Wayne este operat și îi cere medicului să nu îi mai coasă vaginul, în același timp întrerupând tratamentul scump cu hormoni). În ochii mei, plănuirea răzbunării chiar l-a înnobilat pe Treadway.

Iar cursivitatea cărții, calitatea cap-coadă este incitantă, autoarea transmite perfect toate incertitudinile, nelămuririle, învârtirea în jurul cozii, drama și recidiva în nepăsare sau împăcarea cu existența în mizerie interioară, sufletească dacă se poate spune.



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!