Unde sunt? > Acasa > Autori > Orhan Pamuk

Biografie Orhan Pamuk


Orhan Pamuk Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Orhan Pamuk
Data nasterii: 7 iunie 1952
Locul nasterii: Istanbul, Turcia
Website: http://www.orhanpamuk.net/
Biografie: Orhan Pamuk este unul din cei mai renumiti scriitori turci contemporani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2006. Operele sale au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari.

In 1976 a absolvit Institutul de Jurnalistica a Universitatii Tehnice din Istanbul.

Un partid nationalist turc a initiat in anul 2005 un proces penal impotriva sa, pentru motivul ca scriitorul a admis existenta genocidului impotriva armenilor si kurzilor in timpul Imperiului Otoman. Aceasta afirmatie ar fi lezat, in opinia reclamantilor, demnitatea natiunii turce. Din cauza unei probleme de procedura, procesul a fost abandonat, in mod oficial la inceputul anului 2006. Revista americană „Time” l-a inclus in anul 2006 pe lista celor mai influenti 100 de oameni din lume.

A primit mai multe premii nationale si internationale, printre care premiul Orhan Kemal in 1983 in Turcia, premiu IMPAC in 2003 si cel al Librarilor Germani in 2005.

Pe 12 octombrie 2006, a primit Premiul Nobel pentru Literatura, pentru descrierea sufletului melancolic al orasului lui natal si a simbolurilor de contrast si sinteza culturala pe care acest oras le inmanuncheaza, potrivit website-ului Fundatiei Nobel. Orhan Pamuk este primul turc laureat al acestui prestigios premiu.

In Turcia, reactia autoritatilor a fost ambigua - Ahmet Sezer, presedintele tarii, a omis sa-l felicite pentru aceasta distinctie, insa a fost felicitat oficial de catre premierul Recep Tayyip Erdogan.

Carti publicate de Orhan Pamuk

Zapada Zapada

Rating:

Cartea neagra Cartea neagra

Rating:

Fortareata alba Fortareata alba

Rating:

Viata cea noua Viata cea noua

Rating:

Ma numesc Rosu Ma numesc Rosu

Rating:

Muzeul inocentei Muzeul inocentei

Rating:

Ma numesc Rosu Ma numesc Rosu

Rating:

Viata cea noua Viata cea noua

Rating:

Istanbul Istanbul

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!